Tona de cacao a ajuns la un preț record, afectându-i pe producătorii de ciocolată și dulciuri

Tona de cacao a ajuns la un preț record, afectându-i pe producătorii de ciocolată și dulciuri
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mar 2024

Cotațiile futures la cacao au atins marți un nivel fără precedent de peste 10.000 de dolari tona, prelungind un avans istoric, care a constat în dublarea prețurilor de la începutul anului și a scumpit ciocolata, transmite Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piața este agitată de recoltele slabe obținute de principalii cultivatori de boabe de cacao din Vestul Africii, ceea ce pune lumea pe o direcție în care se va confrunta cu al treilea deficit anual de aprovizionare. În acest context, se înmulțesc îngrijorările că sectorul nu va putea să își asigure suficiente boabe de cacao, ceea ce reprezintă o veste proastă pentru consumatori, dacă producătorii de ciocolată vor continua să transfere costurile pe seama lor sau să vândă batoane de ciocolată mai mici sau care conțin mai puțină ciocolată, scrie Agerpres.

TABEL Care au fost cele mai mari și mai mici salarii nete în 2023, pentru cele mai populare industrii în care să lucrezi CITEȘTE ȘI TABEL Care au fost cele mai mari și mai mici salarii nete în 2023, pentru cele mai populare industrii în care să lucrezi

Marți, la bursa de la New York, cotațiile futures la cacao au crescut la un moment dat cu până la 4,5% până la 10.080 dolari pe tonă, un nivel care în urmă cu câteva luni părea de neimaginat.

Există riscul ca situația de aprovizionare cu boabe de cacao să se înrăutățească. Normele care urmează să intre în vigoare în Uniunea Europeană, destinate să împiedice vânzarea în magazine a produselor rezultate de pe urma defrișării pădurilor, ar putea face și mai dificilă aprovizionarea cu materie primă a celor mai mari producători de ciocolată.

Acum, atenția piețelor este îndreptată spre Africa de Vest, unde în perioada următoare urmează să fie culeasă cea mai mică din cele două recolte anuale de boabe de cacao. Organismul de reglementare din Coasta de Fildeș, cel mai mare producător mondial, se așteaptă la o recoltă mai mică de boabe de cacao în acest sezon.

Alți cultivatori de cacao, precum Brazilia și Ecuador, încearcă să își majoreze producția, dar durează mai mulți ani până când arborii nou plantați încep să producă, ceea ce amână momentul în care livrările mondiale se vor îmbunătăți.

viewscnt
Afla mai multe despre
cacao
dulciuri