Acțiunea care vizează suspendarea de fonduri europene de coeziune și din PNRR pentru România, cauzată de nerespectarea angajamentelor de reducere a deficitului excesiv, se află în derulare la acest moment, în linie cu regulamentele UE. Cum acțiunea este una care a fost declanșată automat, odată ce consiliul EcoFin a constatat că România nu a luat măsuri eficiente pentru reducerea deficitului, procedura își va urma cursul. Doar corectarea derapajelor bugetare severe (anul trecut deficitul a fost de 9,3% din PIB, cel mai mare din UE, deși ținta era de 7,9%) și revenirea în calendarul de ajustare trasat de EcoFin pot pune capăt acestui risc.
Din informațiile obținute de Profit.ro din discuții cu persoane informate asupra acestui subiect, demersuri mai consistente ar putea să fie inițiate de către Comisia Europeană (CE) abia după pauza de vară, iar o suspendare de fonduri UE ar putea veni abia la începutul anului următor. De subliniat, în cazul în care Guvernul nu respectă traiectoria de stabilizare a finanțelor publice.
Guvernul și-a angajat răspunderea luni pe un amplu pachet de măsuri fiscal-bugetare, creșteri de taxe și reduceri de cheltuieli, care ar trebui să stabilizeze finanțele publice. Deși pachetul este suficient de mare ca impact financiar, Comisia Europeană (CE) urmărește acum cu atenție și implementarea acestuia.

În această notă de optimism temperat și de rezervă în așteptare a rezultatului final ar trebui interpretată și declarația de marți a comisarului Valdis Dombrovskis, după ședința EcoFin din acea zi.
În ce privește procedura de suspendare de fonduri de coeziune și de fonduri din PNRR, aceasta a fost declanșată în iunie de când consiliul EcoFin a adoptat o recomandare a Comisiei care constata că România nu a luat măsuri adecvate pentru reducerea deficitului.
Comisia este obligată în continuare să aplice aceste clauze, numite de condiționalitate macroeconomică.

Procedura prevede ca CE să informeze Parlamentul European pentru eventuale discuții, dar în mare măsură calendarul și sumele care ar putea fi propuse pentru suspendare sunt la latitudinea Comisiei și depind de modul în care reprezentanții CE apreciază că Guvernul României își pune în aplicare angajamentele de a respecta traiectoria de ajustare a deficitului.
Odată ce pachetul de măsuri fiscal-bugetare intră în vigoare, după parcurgerea procedurii în Parlament, posibila contestare la CCR, promulgarea de către Președinție și publicarea în Monitorul Oficial, comisiile tehnice ale EcoFin pot analiza pachetul și impactul acestuia.
Următoarea ședință EcoFin este programată pentru 10 octombrie, însă o întâlnire informală (la care nu se iau decizii) va avea loc și în septembrie.