Pachetul de măsuri de ajustare fiscal-bugetară adoptat de către Guvern reprezintă "un pas important și pozitiv" pentru România în ce privește respectarea obiectivelor în cadrul procedurii de deficit excesiv, însă acestea trebuie implementate integral și rapid, a transmis astăzi comisarul Valdis Dombrovskis. Comisia Europeană (CE) va prezenta o evaluare a pachetului de măsuri și a impactului acestuia abia în toamnă a spus Dombrovskis.
"În ce privește România, ministrul Nazare a prezentat măsurile de consolidare bugetară adoptate recent de către Guvernul României. Este un pas important și pozitiv către respectarea noii recomandări privind deficitul excesiv, cu rezerva ca toate măsurile să fie rapid și în întregime adoptate și implementate. Vom monitoriza cu atenție progresele și vom veni cu evaluarea noastră în toamnă", a declarat Valdis Dombrovskis, comisarul european pentru Economie și Productivitate.

O reuniune informală a EcoFin este programată în septembrie, dar următoarea reuniune formală, cea la care face probabil referire Dombrovskis, este stabilită pentru 10 octombrie.
Trebuie precizat că România nu a riscat la EcoFin de astăzi vreo decizie privind suspendarea de fonduri europene. O astfel de recomandare EcoFin, necesară pentru a pune în practică o suspendare de fonduri de către Comisie, ar fi putut fi luată cel mai devreme la ședința EcoFin de pe 10 octombrie, dacă Comisia Europeană pregătea un draft de decizie în acest sens (care să parcurgă etapele necesare, inclusiv consultare cu statul membru) și România nu lua până la momentul respectiv măsuri care să fie considerate suficient de puternice pentru corectarea deficitului. Ceea ce ar fi putut face CE cu impact negativ pentru România în contextul acestui EcoFin de pe 8 iulie (iar din informațiile Profit.ro era pregătită să o facă în lipsa acțiunii pentru măsuri ferme de corecție bugetară), era să transmită un mesaj critic, ceea ce ar fi afectat semnificativ poziția României în evaluările agențiilor de rating în această vară.
Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a participat astăzi la reuniunea EcoFin (consiliul miniștrilor economiei și finanțelor din statele membre).
Nazare a vorbit la EcoFin despre pachetul de măsuri, dar, trebuie să avem în vedere că acesta nu a parcurs încă integral procesul legislativ pentru a intra în vigoare, aspect necesar pentru ca EcoFin și Comisia Europeană să poată ține cont de impactul acestuia. EcoFin funcționează după proceduri destul de rigide, astfel că pe agenda unei întâlniri nu pot fi introduse prea ușor subiecte care nu au fost pregătite anterior.
Mesajul Comisiei este, însă, unul pozitiv.

De ce este important: România se află în procedură de deficit excsiv de mai mulți ani, după ce deficitul a trecut de 3% în 2019. Anul trecur, România au avut cel mai ridicat deficit din UE, 9,3% (standard ESA folosit la nivel UE). Poziția României pe piețele externe s-a deteriorat, având în vedere situația gravă a finanțelor publice, iar acum România are perspectivă negativă din partea celor trei mari agenții de rating, Fitch, Moody s și S&P. Fitch are evaluare pe 15 august, iar un mesaj pozitiv din partea Comisiei ar fi cel mai probabil luat în calcul de către agențiile de evaluare financiară, chiar dacă acestea derulează evaluări proprii destul de complexe.
De asemenea important: În cadrul procedurii de deficit excesiv, România riscă și sancțiuni cum ar fi pierderea de fonduri de coeziune și fonduri din PNRR, astfel că adoptarea unor măsuri de corectare a deficitului care să fie agreate de către Comisie, înseamnă o diminuare a acestui risc.
EcoFin a avut astăzi pe agendă și a aprobat draftul de recomandare pregătit de mai mult timp de către Comisia Europeană în ce privește procedura de deficit excesiv.
"Consiliul a revizuit traiectoria cheltuielilor nete ale României, având în vedere lipsa de acțiuni eficiente în cadrul procedurii de deficit excesiv, deschisă inițial în 2020. Procedura de deficit excesiv este un mecanism conceput pentru a asigura menținerea sau revenirea la disciplină în bugetele guvernelor lor de către statele membre ale UE", a anunțat astăzi CE.
Prin urmare, România ar trebui să ia măsuri eficiente și să prezinte măsurile necesare pentru a-și reduce deficitul până la 15 octombrie 2025 și pentru a pune capăt procedurii de deficit excesiv (PDE) până în 2030. Ar trebui să se asigure că rata nominală de creștere a cheltuielilor nete nu depășește 2,8% în 2025, 2,6% în 2026, 4,6% în 2027, 4,4% în 2028, 4,2% în 2029 și 4% în 2030.

Recomandările prevăzute în draftul de decizie ajuns pe masa EcoFin
(Aceste recomandări sunt cunoscute încă de după ședința de pe 20 iunie)
- România ar trebui să se asigure că rata nominală de creștere a cheltuielilor nete nu depășește maximele stabilite în anexa I.
- Prin urmare, România ar trebui să pună capăt situației de deficit excesiv până în 2030.
- Consiliul stabilește termenul limită de 15 octombrie 2025 pentru ca România să ia măsuri eficiente și să prezinte măsurile necesare pentru a asigura corectarea la timp a deficitului excesiv. Ulterior, România ar trebui să raporteze progresele înregistrate în implementarea prezentei recomandări cel puțin o dată la șase luni, primăvara în contextul raportului său anual de progres și toamna până la 15 octombrie, până la corectarea deficitului excesiv.