Sinteza Oradea, companie cu capital românesc care activează în industria chimică, a decis să renunțe la ridicarea unei noi fabrici, cu bani din PNRR.
În pararel, ca efect al deciziei, Remus Cotuț și-a înaintat demisia din funcția de Director General. Funcția va fi preluată de Radu Pascu, cu un mandat pentru o perioadă de 3 ani.
Mandatul lui Cotuț a fost strâns legat de execuția acestui proiect strategic, iar încetarea acestuia marchează și finalul colaborării manageriale agreate de comun acord la momentul preluării funcției.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

În urma unei evaluări interne aprofundate și a unei alinieri strategice cu partenerul tehnologic, Lockheed Martin, compania a luat decizia de a renunța la implementarea proiectului de investiții intitulat „Înființarea unei noi capacități de producție, testare și reciclare a electrolitilor utilizați pentru fabricarea de baterii industriale pentru stocarea energiei electrice”, finanțat prin programul PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).
Decizia reflectă concluziile unei analize amănunțite de fezabilitate și ale unei evaluări comerciale, efectuate de Sinteza SA, care au avut în vedere o varietate de factori relevanți. Tehnologia redox flow este promițătoare și strategic valoroasă pe termen lung pentru sectorul energetic, însă momentul actual nu oferă încă toate condițiile necesare pentru lansarea sustenabilă a acestui proiect, este argumentat.
Analiza a ținut cont, printre altele, de dinamica generală a pieței pentru soluții de stocare de durată mare și de caracteristicile actuale ale cererii, fără a pune sub semnul întrebării potențialul colaborărilor viitoare în această direcție.

Mai mult, in etapa recentă de analiză, au fost explorate opțiuni de ajustare a modelului de afaceri inițial, care ar fi presupus o redefinire semnificativă a rolului și responsabilităților Sinteza S.A.
Aceste variante ar fi implicat o extindere considerabilă a ariei de implementare, precum și o creștere substanțială a angajamentului investițional și a nivelului de risc. Având în vedere contextul actual de piață, o astfel de implicare nu ar putea fi susținută, în acest moment, pe baze strategice solide.
Mesajul companiei
Deși proiectul beneficiază de sprijin nerambursabil aprobat de Ministerul Energiei, analiza actualizată a indicat că, în contextul actual, condițiile necesare pentru susținerea viabilității economice nu sunt pe deplin întrunite. În aceste condiții, continuarea implementării ar putea genera un nivel de expunere care nu corespunde pe deplin principiilor noastre de prudență strategică și gestiune responsabilă a resurselor, în acord cu obiectivele pe termen lung ale companiei și cu interesele acționarilor.

În consecință, vom demara procedurile formale privind încetarea implementării proiectului și a contractului de finanțare aferent, în deplină transparență și cu respectarea tuturor cerințelor legale și contractuale aplicabile, în acord cu principiile de guvernanță corporativă și cu așteptările investitorilor și părților interesate.
La finele anului trecut, Sinteza Oradea a anunțat că va construi o nouă fabrică de producție, testare și reciclare a electroliților utilizați pentru baterii industriale de stocare a energiei electrice, în baza unei finanțări nerambursabile din PNRR.
Valoarea proiectului este de 309 milioane lei.

Sinteza SA este o companie românească cu peste 100 de ani de experiență în industria chimică, având ca obiectiv tranziția afacerii de la producția de acid benzoic la energie verde.

Sinteza este o companie cu un istoric bogat, fiind înființată în 1905 și funcționând de atunci neîntrerupt în diverse structuri. În 1954 a devenit intreprindere de stat, iar din 1990 s-a organizat ca societate pe acțiuni.
Sinteza Oradea este listată la Bursa de Valori București din anul 1997, cu simbolul bursier STZ.