Profitul net al grupului PPC, cea mai mare companie energetică din Grecia, la care statul elen este cel mai mare acționar, cumpărătorul principalelor active ale Enel România, a scăzut cu 46% în primul trimestru al anului, la 47 milioane euro, compania scoțând în evidență scăderea producției de energie eoliană atât în România, cât și în Grecia.
Diminuarea profitului net aproape la jumătate a survenit în pofida majorării cu 27% a veniturilor în T1 2025, la 2,464 miliarde euro.
Cheltuielile au sporit însă mai accelerat, cu 32%, la 2,401 miliarde euro, cel mai mult crescând cele cu achizițiile de energie electrică și gaze naturale, conform datelor analizate de Profit.ro.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Profitul operațional EBITDA ajustat s-a cifrat la un nivel comparabil cu cel din T1 2024, scăzând numai marginal, de la 459 la 453 milioane euro
″EBITDA ajustat s-a situat la 0,45 miliarde de euro în T1 2025, sub influența factorilor sezonieri. Mai exact, condițiile hidrologice nefavorabile din Grecia și condițiile eoliene slabe din Grecia și România au dus la o reducere a producției din surse regenerabile de energie (RES) la nivelul întregului portofoliu al grupului. (...) producția eoliană a fost afectată în mare măsură de condițiile slabe de vânt, ceea ce este evidențiat de reducerea vitezei medii a vântului în Grecia cu 6% (de la 7,70 m/s la 7,25 m/s) și în România cu 8% (de la 6,81 m/s la 6,29 m/s)″, se arată în raportul trimestrial al grupului elen.

″În ciuda condițiilor hidrologice și eoliene nefavorabile care au afectat producția din surse regenerabile în primul trimestru, precum și a caracterului sezonier al activității de distribuție, performanța noastră rămâne rezilientă și în concordanță cu obiectivele stabilite.
Am continuat implementarea planului nostru strategic, investind 0,5 miliarde de euro în primul trimestru, iar ritmul investițiilor este așteptat să se accelereze în trimestrele următoare.
Un aspect important a fost adăugarea a 0,7 GW de capacitate instalată din surse regenerabile, iar mai multe proiecte de referință au progresat conform planului.
Acest avans reafirmă angajamentul nostru de a extinde și consolida poziția PPC în tranziția energetică. Ne îndreptăm către obiectivul de a elimina complet utilizarea lignitului până în 2026, în acord cu țintele noastre de decarbonizare și cu viziunea pe termen lung a Grupului pentru o dezvoltare sustenabilă″, a declarat CEO-ul PPC, Georgios Stassis.