Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) lansează o alertă asupra apariției unor tentative de fraudă.
Persoane necunoscute se prezintă în mod fals drept angajați ai instituției.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
O persoană a fost înșelată recent să furnizeze informații personale și financiare sensibile, după ce a fost contactată succesiv de pretinși angajați ai unei bănci, ai Poliției și ai ASF, avertizează autoritatea.
„Într-un caz recent, o persoană a fost contactată succesiv de pretinși angajați ai unei bănci, ai Poliției și ai ASF. Sub pretextul investigării unui presupus furt de identitate și a unei cereri fictive de credit, aceste persoane au creat o aparență de urgență, determinând victima să furnizeze informații personale și financiare sensibile”, se arată în comunicatul ASF.
Presupusul angajat ASF i-a cerut victimei să spună ce bani are în toate conturile bancare
În ultima etapă a schemei frauduloase, victima a fost contactată de un individ care s-a recomandat drept reprezentant al ASF.

„Acesta a transmis printr-o aplicație de mesagerie o așa-zisă carte de vizită digitală, folosind date de indentificare reale (nume și fotografie) ale unui angajat ASF, pentru a conferi o aparență de legitimitate. Ulterior, sub pretextul desfășurării unei „proceduri confidențiale de protecție a conturilor bancare”, presupusul angajat ASF i-a solicitat victimei semnarea unui contract de confidențialitate cu prevederi abuzive și fără temei legal, în care erau menționate penalități financiare considerabile, în cazul divulgării discuțiilor. Mai mult, acesta i-a solicitat victimei să-i comunice sumele pe care le deține în toate conturile bancare”, precizează ASF.
„ASF nu utilizează astfel de practici”
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) subliniază că această conduită reprezintă o deturnare gravă a identității instituției și o încălcare flagrantă a normelor de interacțiune între autoritățile publice și cetățeni.

ASF nu utilizează astfel de practici, nu impune clauze de confidențialitate coercitive, nu solicită semnături prin aplicații neautorizate și nu condiționează sprijinul oferit de exprimarea verbală a unui acord sau dezacord.
ASF se delimitează categoric de orice astfel de acțiuni și reiterează faptul că nu contactează telefonic persoane fizice pentru a solicita semnături, informații financiare personale, declarații verbale sau semnarea unor contracte de confidențialitate.
Orice interacțiune oficială are loc prin canale formale, transparente și în conformitate cu legislația în vigoare.