Statul vrea ca Hidroelectrica să participe la oportunitățile de achiziție de proiecte/ capacități noi de generare energie electrică în principal din surse regenerabile, inclusiv la nivel regional și cu precădere în Republica Moldova.
Planul a fost inclus într-un document redactat de autorități -VEZI AICI
La începutul anului, Profit.ro a anunțat că cei doi mari producători de energie controlați în proporție de peste 80% de statul român, Nuclearelectrica și Hidroelectrica, vor acoperi 21,3% din consumul de energie al Republicii Moldova din luna februarie, semnând, în acest sens, contracte bilaterale cu trader-ul de stat de la Chișinău, Energocom, la prețul reglementat din România, de 400 de lei/MWh.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
De ce este important Prețurile din contractele bilaterale sunt mult mai puțin volatile și în medie mai reduse decât cele de pe piața spot operată de OPCOM, cu atât mai mult cu cât sunt semnate la preț reglementat. Profit.ro a relatat că în 2024 cei doi mari producători autohtoni Hidroelectrica și Nuclearelectrica, au vândut, prin contracte bilaterale, energie Republicii Moldova la un preț de două ori mai redus decât cel achitat de Chișinău pentru energia spot cumpărată de pe OPCOM.

Potrivit unui raport redactat de Energocom, în 2024 compania a cumpărat prin contracte bilaterale aproape 50 GWh de la Nuclearelectrica și 37,7 GWh de la Hidroelectrica, pentru care a achitat un preț mediu de 81,78 euro/MWh, respectiv 90,42 euro/MWh, prețuri mai mari decât cel din contractele noi semnate pentru luna februarie, de 400 lei/MWh (80,3 euro/MWh).
Potrivit trader-ului moldovean, de la centrala nucleară de la Cernavodă în februarie urmează a fi procurați 110 MW bandă (24/ 24 ore), cu 10 MW bandă mai mult față de luna ianuarie. De asemenea, a fost semnat un contract cu Hidroelectrica, pentru o cantitate de 20 MW bandă.

"Ambele contracte presupun un preț plafonat prin ordonanță de urgență, la 400 lei românești (sau circa 80 de euro)/ MWh”, precizează compania.
Energocom a mai semnat un contract bilateral și cu D. Trading, compania de trading a grupului ucrainean, DTEK, ce are un grafic de livrare cu mai multă energie electrică ziua, când este consum mai mare, și cantități mai mici noaptea, când nu este cerere. În total, de la D. Trading vor fi cumpărați circa circa 70 mii MWh, ceea ce constituie 17% din necesar.

Prețul pentru acest contract este mai mic decât prețul de achiziție plafonat de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) de la Chișinău și inclus în actualul tarif - 145 euro/ MWh.
Recent, traderul de stat prin care Republica Moldova își asigură energia necesară, Energocom, și-a diversificat sursele de achiziție energie din România, apelând în premieră și la cea de-a doua platformă de tranzacționare de la București, cea operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM). Până în prezent, compania de la Chișinău a cumpărat energie doar de pe piețele spot operate de OPCOM și prin contracte bilaterale, precum cel semnat cu OMV Petrom.

Contract care, potrivit datelor Energocom, nu a fost reînnoit și în februarie, el expirând la finalul lui ianuarie.