FOTO Mihai Manole, Tema Energy: Ajungem rapid la valori fără precedent de putere de calcul și energie ca urmare a Inteligenței Artificiale

Povești cu Profit   
FOTO Mihai Manole, Tema Energy: Ajungem rapid la valori fără precedent de putere de calcul și energie ca urmare a Inteligenței Artificiale

Inteligența Artificială schimbă enorm industria centrelor de date, generând un consum foarte mare de energie sau chiar o cursă a înarmării tehnologice între Europa, SUA și China – sunt câteva dintre principalele declarații din cadrul DataCenter Forum, singurul eveniment dedicat industriei de centre de date din România.

Evenimentul a fost organizat de Tema Energy, cel mai mare proiectant și constructor de centre de date din România, și a reunit aproximativ 700 de participanți, 1.000 de persoane înregistrate și peste 20 de speakeri români și internaționali.

Urmărește-ne și pe Google News

„Odată cu adopția Inteligenței Artificiale la scară largă, piața de data center are o evoluție fulminantă, ceea ce presupune în primul rând un necesar foarte mare de energie. Majoritatea analiștilor estimează cel puțin o dublare a energiei dedicate centrelor de date în următorii 4-5 ani. SUA, Europa și China – zonele în care sunt cei mai importanți jucători în domeniu – au anunțat investiții masive în centre de date de tip fabrici AI, pentru Large Language Models, training de procese și aplicații.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Astfel, SUA au anunțat că vor investi 500 de miliarde de dolari, Uniunea Europeană peste 200 de miliarde de euro, Marea Britanie – 50 de miliarde, China – peste 100 de miliarde. Vom vedea o putere de calcul și energie cu valori enorme. Statele Unite dezvoltă peste 4.000 de megawați pentru centre de date, Europa peste 1.000 de megawați, iar zona Asia-Pacific și China investește într-o putere în jurul a 2.000 de megawați. Sunt cifre fără precedent.”, a declarat Mihai Manole, director general Tema Energy, în cadrul DataCenter Forum.

Mihai Manole: Vor fi construite multe proiecte de energie verde. Acestea generează stabilitate energetică, prețuri mai mici și pot atrage investitori internaționali

Managerul a adăugat că în România sunt 59 de data centere și data room-uri de tip cloud și colocare, majoritatea de dimensiuni mici și câteva medii.

„La nivelul Europei de Sud-Est este un număr relevant de centre de date, dar puterile instalate sunt mici. Pe de altă parte, suntem într-un moment foarte prielnic pentru dezvoltarea de centre de date noi și observăm proiecte foarte mari de energie verde susținute de stat ori cu fonduri europene.

Au fost anunțate proiecte care totalizează 55 de gigawați în zona eoliană, fotovoltaică, nucleară, reactoare nucleare mici, acestea conferind României un avantaj de stabilitate energetică și de preț competitiv pentru a obține interesul investitorilor internaționali. Ce trebuie să facă România ca să atragă investiții în această nouă paradigmă a centrelor de date și a Inteligenței Artificiale? În primul rând, autoritățile trebuie să creeze un plan de a atrage aceste investiții așa cum a avut o strategie de a atrage investiții în industrie, producție. Pentru că noua industrie este cea de IT și de AI”, a explicat Mihai Manole.

A șaptea ediție a DataCenter Forum a constat într-o conferință cu peste 20 de speakeri locali și internaționali, precum și o expoziție susținută de cei mai importanți producători și furnizori de tehnologie dedicată centrelor de date.

FOTO Mihai Manole, Tema Energy: Ajungem rapid la valori fără precedent de putere de calcul și energie ca urmare a Inteligenței Artificiale

Wes Cummins: Revoluția Inteligenței Artificiale se va construi pe centre de date

Invitatul special al acestei ediții a fost Wes Cummins – Fondator și CEO Applied Digital, unul dintre cei mai mari constructori de centre de date de Inteligență Artificială din SUA, și care a făcut cu succes trecerea de la centre pentru minarea criptomonedelor la „fabrici AI” (AI factories).

„Pentru a înțelege care este nivelul actual de utilizare al tehnologiei, trebuie să ne gândim că ChatGPT, care a fost lansat în noiembrie 2022, a ajuns în doar cinci zile la un milion de utilizatori. Cel mai rapid din istoria oricărei aplicații. Acum sunt 800 de milioane de utilizatori și aproximativ un miliard de solicitări pe zi. Dacă am compara cu Google, acesta a ajuns în 11 ani la un miliard de interogări pe zi. Vorbim de doi ani și jumătate versus 11 ani.

De asemenea, dacă ne uităm la capacitatea de calcul necesară pentru ChatGPT în comparație cu Google, vedem aceste cifre: Google folosește între 1.000 și 10.000 de blocuri de calcul pentru fiecare interogare, iar ChatGPT utilizează între 300 de miliarde și 1 trilion de blocuri de calcul. Sunt doar câteva date care subliniază puterea de calcul necesară pentru a rula AI-ul. Această revoluție a Inteligenței Artificiale se va construi pe centre de date, iar această industrie seamănă puțin cu extinderea rețelelor de fibră optică din anii ’90 și începutul anilor 2000, când s-au realizat masiv rețele de fibră pentru ca internetul să devină realitate”, a afirmat Wes Cummins – Fondator și CEO Applied Digital, printre cei mai mari jucători în domeniul construcției de centre de date de Inteligență Artificială din SUA.

El a mai spus că provocările industriei din perspectiva eficienței, a capacității și a inovației sunt fără precedent în ultimii 30 de ani.

„Vor fi multe oportunități pentru companiile inovatoare care sunt gata să își asume riscuri mai mari. Când sunt schimbări majore în industrie, așa cum se întâmplă chiar acum, este și
momentul în care apar companii noi sau devin mari. Suntem chiar la începutul unei schimbări mari, una cum nu știu dacă vom mai vedea în viața noastră”, a adăugat specialistul.

Mark Acton: Nu aș spune că este un război rece, dar, cu siguranță, suntem într-o cursă a înarmărilor în privința capacității tehnologice. Europa se va baza mai mult pe AI suveran și cloud suveran

Un alt speaker internațional foarte important a fost Mark Acton, printre cei mai cunoscuți consultanți independenți din industrie – implicat în conturarea mai multor standarde din domeniu și membru în comitetul Comisiei Europene responsabil pentru realizarea EU Datacenter Code of Conduct (principala reglementare pe eficiență energetică).

„Centrele de date consumă între 1-2% din producția globală de energie – este uriaș și trebuie să fim responsabili. De asemenea, Inteligența Artificială a evidențiat importanța centrelor de date, dar nu reprezintă totul pentru domeniul nostru. Încă suntem foarte dependenți de toate platformele tradiționale de cloud, trebuie să susținem în continuare aceste platforme, mai ales că folosesc mai puțină putere decât AI-ul”, a spus Mark Acton.

Întrebat despre concurența dintre Europa, SUA și China în privința capacităților tehnologice, specialistul a declarat: „Nu aș spune că este un război rece, dar cu siguranță este o cursă a înarmărilor. Jensen Huang, CEO al Nvidia, a fost întrebat săptămâna trecută dacă China este în urmă în privința Inteligenței Artificiale, iar el a zis că nu, mai exact, este chiar foarte aproape de SUA. Este evident că trebuie să rămânem în față, să menținem ritmul schimbării. Este o cursă a înarmării tehnologice și cred că instabilitatea geopolitică cu care ne confruntăm în acest moment face ca toată lumea să își îndrepte atenția un pic mai mult asupra propriei regiuni. Țările europene, cred că, într-o anumită măsură, vor colabora mai mult din cauza situației geopolitice. Cred că Europa se va baza mai mult pe AI suveran, cloud suveran (n.a. propriile tehnologii AI, propriul cloud), cu siguranță, pe suveranitatea datelor”, a adăugat specialistul.

DataCenter Forum, singurul eveniment dedicat pieței de centre de date și cloud din România, este organizat de Tema Energy din 2016 pentru a promova în România cele mai noi soluții tehnologice și tendințele în domeniu. Aceasta ediție a reunit aproximativ 700 de participanți  si peste 20 de speakeri.

Alături de Wes Cummins si Mark Acton, printre vorbitori s-au numărat: Iolanda Saviuc– - Scientific Officer pentru Joint Research Center (JRC), din cadrul Comisiei Europene, co-autoare a raportului ”Energy Consumption and Energy Efficiency trends in the EU” - o analiză asupra tendințelor din UE pe mai multe sectoare industriale, inclusiv tech; Vanessa Moffat - reprezentantă Data Centre Alliance (DCA), cea mai mare asociație independentă dedicată sectorului data center; Tudor Cosăceanu - vicepreședinte regional pentru România și Republica Moldova al UiPath, Florin Popa - Orange Business Director Orange Romania, Ion Paraschiva - Comisar Șef, Șef Serviciu Administrare Sisteme Informatice Poliția Română, Dinu Dragomir - Vodafone Business Director Vodafone România, Radu Brașoveanu - Director Digital Solutions PPC Energy, David Zika - Business  Development Director Uptime Institute CEE, Nicola Hayes - Chief Marketing Officer Platform Markets Group, Mihai Logofătu - Cofondator & CEO Bittnet Group.

viewscnt
Afla mai multe despre
data center
tema energy
mihai manole