Combaterea știrilor false și a campaniilor rău-voitoare de dezinformare reprezintă un obiectiv care a fost asumat la nivel de Guvern, arată premierul Marcel Ciolacu într-un mesaj de Ziua Mondială a Libertății Presei.
”Combaterea știrilor false și a campaniilor rău-voitoare de dezinformare reprezintă un obiectiv pe care ni l-am asumat la nivel de Guvern, prin coordonarea acțiunilor interinstituționale care vizează implementarea comunicării strategice și combaterea dezinformării. Rămânem ferm angajați în această direcție și ne bazăm în sprijinul acțiunilor noastre pe reprezentanții mass-media, al căror rol este, de asemenea, hotărâtor în abordarea coerentă și responsabilă a temelor care îi preocupă pe oameni și care, sub nicio formă, nu trebuie transformate în pârghii de dezinformare și manipulare.
Tot respectul pentru oamenii de presă care își fac datoria față de public cu profesionalism și bună-credință”, a transmis Marcel Ciolacu.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Acesta amintește că Ziua Mondială a Libertății Presei a fost instituită cu peste trei decenii în urmă în scopul conștientizării rolului major pe care libertatea de exprimare îl are în societatea modernă, pentru apărarea valorilor democratice și a drepturilor fundamentale.
”Tema din acest an a Zilei Mondiale a Libertății Presei evidențiază un aspect extrem de actual al evoluției în diseminarea informațiilor, și anume, gestionarea oportunităților, dar și a pericolelor potențiale pe care le implică dezvoltarea inteligenței artificiale. În fața acestor provocări, mass-media se confruntă cu o evoluție a modului de comunicare în care dreptul la libertatea de exprimare, consacrat la nivel constituțional, rămâne esențial, iar utilizarea inteligenței artificiale în promovarea informației și a opiniilor trebuie să asigure echilibrul necesar între bunele practici jurnalistice și informarea cu bună-credință, documentată, a publicului”, mai spune Ciolacu.