Primăriile vor putea externaliza încasarea debitelor scadente către autoritatea locală prin firme de executare fiscală. De asamenea, o amendă nu va mai putea fi achitată, în primele 15 zile de la aplicare, la jumătate din minimul legal, ci la jumătate din suma aplicată. De asmenea, datoriile din impozite pe imobile, impozite pe autovehicule sau din amenzi contravenționale vor fi făcute publice cu numele datornicilor.
”Vom propune ca autoritățile locale, respectiv primăriile să poată externaliza încasarea debitelor scadente către autoritatea locală prin firme de executare fiscală. O mențiune aici e de făcut, cheltuielile cu executarea vor fi în sarcina debitorului”, a spus ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Acesta a anunțat și modificarea Codului de procedură fiscală, respectiv eliminarea de la secret fiscal a datelor de identificare a contribuabililor, natura și cuantumul obligațiilor fiscale.
”Vom propune eliminarea de la secretul fiscal a acestor informații care privesc un contribuabil, natura datoriilor, adică, dacă ele provin din impozite pe imobile, impozite pe autovehicule, din amenzi contravenționale, și evident cuantumul acestor debite, astfel încât autoritățile locale și autoritățile centrale, unde e cazul, să poată publica pe site aceste informații, care să devină publice, într-o transparență totală de care avem nevoie”, a precizat Cseke.

În ceea ce privește aplicarea sancțiunii contravenționale, ministrul a anunțat o propunere venită din partea autorităților locale, respectiv de a modifica cuantumul ce poate fi achitat în primele 15 zile de la aplicarea amenzii, și anume acela de a fi jumătate din cuantumul amenzii aplicate, nu jumătate din minimul amenzii posibile .