Construcția noului stadion Dinamo, una dintre cele mai așteptate investiții în infrastructura sportivă din București, este din nou amânată.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila (52 de ani), a anunțat că startul lucrărilor este blocat de necesitatea relocării unor țevi subterane, o problemă tehnică ce trebuie rezolvată înainte de deschiderea șantierului.

Ministrul a subliniat că, pe lângă provocările legate de finanțare, există și probleme tehnice. Stadionul din Hunedoara se confruntă cu dificultăți tehnice, în timp ce la București, proiectul stadionului Dinamo este întârziat de relocarea unor conducte.
„Spre exemplu la stadionul din Hunedoara avem o problemă tehnică, la București, cu Dinamo, avem tot așa o problemă, cu țevi care trebuiesc relocate. Nu toate se vor termina în 2 ani, și în Occident se întâmplă la fel”, a declarat Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Guvernul intenționează să schimbe modul de finanțare a construcției de stadioane, implicând mai mult și comunitățile locale în acest proces.

Cseke Attila, a declarat că, până acum, toate astfel de investiții au fost acoperite integral de către stat, prin Ministerul Dezvoltării și Compania Națională de Investiții (CNI), însă în viitor autoritățile locale vor trebui să participe cu cel puțin 20% din finanțare.
Cseke Attila a mai precizat că va solicita ca noile execuții ale proiectelor de stadioane să înceapă de la 1 iulie 2026. Termenele de finalizare nu sunt scurte, aceste investiții urmând să dureze 3 sau chiar 4 ani, o situație întâlnită și în alte țări europene.
„Contextul bugetar actual nu ne permite să continuăm investițiile în ritmul pe care ni-l dorim. Așa că, evident, prioritizăm. O parte dintre investițiile cu grad de executare maxim de 50% au fost sistate până la sfârșitul anului, altele sunt suspendate, pentru că n-au început lucrările efectiv și mai există o categorie unde am diminuat ritmul de lucru. Toate investițiile trecute de 50% merg mai departe.

De stadioane este nevoie, cel puțin în ceea ce privește abordarea guvernamentală. Unele sunt în locații cu echipe tradiționale, cu suporteri mulți. Discuția e referitoare la necesitatea participării și comunităților locale la aceste investiții. Până acum, aceste lucrări au fost finanțațe 100% de statul român, de guvernul central, prin Ministerul Dezvoltării și CNI.
Vom încerca să avem o co-finanțare de 20% din partea comunităților locale. Spre exemplu, la Constanța, municipiul Constanța a venit cu o finanțare de 13% fără a avea această discuție cu autoritățile de acolo. Vom cere o decalare, adică aceste execuții să înceapă de la 1 iulie 2026. Nu sunt investiții care se finalizează în câteva luni, pot să dureze 3 sau chiar 4 ani”, a declarat Cseke Attila.
Arena multifuncțională care va fi construită în locul stadionului Dinamo are deja o valoarea avizată de Guvern la 854,5 milioane lei (circa 171 milioane euro), iar durata de execuție a noului proiect ar urma să fie de circa 2 ani și jumătate. Antreprenorul declarat câștigător este asocierea Bogart SRL & ACI Cluj SA & DICO și Țigănaș Birou de Proiectare SRL & UTI Cconstruction and Facility Managament SRL.
Valoare contractului, semnat în primăvară în prezența premierului Ciolacu, este de 619,5 milioane lei cu TVA, cote și taxe incluse, iar durata contractuală de realizare este de 210 zile proiectare + 750 de zile execuție.

Noua Arenă Multifuncțională CS Dinamo București nu va fi doar un stadion, ci un complex sportiv modern, adaptat cerințelor actuale și viitoare ale sportului de performanță. Cu o capacitate de 25.059 locuri, arena va fi dotată cu:
➢ Spații de cazare pentru sportivi
➢ Cantină dedicată sportivilor
➢ Spațiu expozițional
➢ Săli de antrenament pentru multiple discipline sportive: scrimă, lupte, judo, haltere, box, atletism indoor, handbal și baschet, tenis indoor, caiac/canoe
➢ Centru de recuperare pentru sportivi
De asemenea, arena va fi proiectată astfel încât să poată fi omologată UEFA categoria IV, respectând cele mai înalte standarde internaționale. Un alt element important al proiectului este heliportul, prevăzut pentru intervenții de urgență și conectat la Spitalul Clinic de Urgență București.
Divizarea celor 25.059 de locuri, pe categorii de spectatori, este după cum urmează:
➢ Public general = 23.867 locuri, din care 368 de locuri pentru persoane cu dizabilități și însoțitori
➢ PUBLIC VIP = 1.192 locuri
Pentru presa se prevăd locuri în boxa presei, precum și spații interioare pentru lucru. Capacitatea boxei presei este:
➢ presa scrisa: 30 locuri cu desk / 30 locuri fără desk
➢ presa radio/TV – 10 pupitre a cate 3 locuri.
În incinta stadionului se vor găsi două parcări, parte din acestea vor putea fi folosite permanent (și în afara perioadei de desfășurare a meciurilor) acestea servind întregului complex sportiv.
Noul complex va beneficia și de spații de cazare, cu o capacitate de până la 80 de locuri în 40 de camere duble, dar și de spațiu pentru cantină cu sală de mese cu o capacitate de până la 160 de locuri.
De asemenea, noul stadion va beneficia de un spațiu expozițional, cu o suprafață de 800 mp care urmează să găzduiască evenimente culturale, expoziții temporare, precum și o expoziție permanentă ce va expune trofeele clubului și de un amfiteatru cu capacitate de pana la 200 persoane.

Totodată obiectivul de investiții va dispune, pe lângă stadion, de spații complementare pentru sport:
➢ sală box cu trei ringuri,
➢ sală haltere,
➢ sală judo și lupte, cu un tatami judo și două suprafețe pentru lupte,
➢ sală gimnastică, fitness,
➢ sală scrimă;
➢ spații utilizate pentru amenajarea vestiarelor și a altor spații conexe pentru personal
➢ spații pentru patru vestiare pentru zona de handbal/tenis și pentru două vestiare pentru zona atletism;
Stadionul va fi dimensionat conform cerințelor aplicabile prin regulamentul de acreditare UEFA pentru nivelul 4, îndeplinind inclusiv cerințele superioare acestui standard. Acesta va fi un teren de joc înierbat pentru fotbal, incinta având dimensiunile 125x85 metri, unde se vor desfășura meciuri de fotbal si rugby. În cazul în care echipele acced în competiții internaționale stadionul va asigura condiții complete pentru susținerea meciurilor la acest nivel. De asemenea, stadionul poate fi închiriat și altor echipe din țară care momentan nu au condiții adecvate pentru organizarea de meciuri la nivel național sau internațional.
Stadionul va fi dotat cu o serie de funcțiuni conexe, care asigură fie complementaritate de funcționare pentru activitatea sportivă (sălile de antrenament ale secțiilor sportive), fie elemente pentru atragerea publicului general.
În cadrul acestui proiect se prevede și realizarea unui Heliport. Pentru a se asigura condițiile de siguranță în vederea aterizării aeronavelor SMURD, helipadul (pista propriu-zisă de aterizare) trebuie să se găsească la cota superioară a construcțiilor învecinate, rezultând necesitatea ca helipadul să fie înălțat la cota aproximativă +33m față de cota stradală. Helipadul propriu zis va fi liber de alte obstacole, inclusiv parapete perimetrale, astfel încât să nu existe riscul ca aeronavele să agațe elemente aflate peste nivelul suprafeței de aterizare. Evacuarea pacienților cu targa rulantă se va face cu o platformă elevatoare, amplasată la marginea pistei. Aceasta va conduce către un nivel intermediar, amplasat imediat sub helipad. Tot la acest nivel se găsesc ascensorul pentru transportul pacienților – stația superioară, și scara pentru evacuare/intervenții curente.

Valoarea avizată finanțată de Ministerul Dezvoltării prin CNI este de 827.893.000 lei
Valoarea avizată finanțată de MAI prin Clubul Sportiv Dinamo este de 26.680.000 lei (include lucrările de demolare ale actualei arene, relocare rețea de termoficare, relocare rețea apă și canalizare, realizare utilități și branșamente la utilități, servicii de proiectare și asistență tehnică pentru cele de mai sus precum și cotele și taxele aferente)
Ministerul Afacerilor Interne prin Clubul Sportiv Dinamo București va finanța, conform legii, cheltuieli în sumă de 26,6 milioane lei (inclusiv TVA) pentru:
➢ Finanțarea demolării construcțiilor existente – demolare derulată prin C.N.I. S.A.;
➢ Branșarea la utilități a întregii clădiri;
➢ Relocarea/protecția utilităților de pe amplasament (relocarea rețelei de termoficare)