Indicele global al prețurilor produselor alimentare a scăzut în luna mai, grație diminuării cotațiilor la cereale, zahăr și uleiuri vegetale, a anunțat, vineri, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), transmite Reuters.
FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din: cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr.

În luna mai 2025, acest indice s-a situat la o medie de 127,7 puncte, în scădere cu 0,8% față de nivelul înregistrat în luna aprilie. Chiar dacă a scăzut de la o lună la alta, indicele rămâne la o valoare cu 6% mai mare decât cea înregistrată în luna mai 2024, dar cu mai mult de 20% sub maximumul istoric atins în luna martie 2022, scrie G4Food.ro.
Scăderea din luna mai s-a datorat în primul rând unei reduceri cu 3,7% a prețurilor la uleiurile vegetale comparativ cu luna aprilie. Prețurile la uleiul de palmier au scăzut din cauza unor factori sezonieri în Asia de Sud-Est. Prețurile la uleiul de soia s-au redus ca urmare a unor livrări mai mari din America de Sud și cererii slabe pentru biocombustibili. Cotațiile la uleiul de rapiță au scăzut pe fondul îmbunătățirii perspectivelor privind livrările din Uniunea Europeană, în timp ce prețurile la uleiul de floarea soarelui s-au redus ca urmare a încetinirii cererii mondiale.
Prețurile la zahăr au scăzut cu 2,6% comparativ cu luna aprilie, pe fondul îngrijorărilor cu privire la perspectivele economiei mondiale, cererii mai slabe din partea industriei alimentare și de băuturi, precum și așteptărilor referitoare la o revenire a producției mondiale în sezonul următor.

De asemenea, prețurilor la cereale au scăzut cu 1,8% de la o lună alta, în condițiile în care prețurile mondiale la porumb s-au diminuat semnificativ. Recoltele solide și livrările mari de porumb din Argentina și Brazilia, la care se adaugă previziunile referitoare la o recoltă record de porumb în SUA au pus presiune asupra prețurilor.
Pe de altă parte, prețurile mondiale la carne au crescut cu 1,3% în luna mai, pe fondul majorării prețurilor la carnea de vită, porc și oaie. Prețurile la carnea de pasăre au scăzut, presate de cotațiile mai mici din Brazilia, după ce mai multe țări au introdus restricții la import ca urmare a descoperirii gripei aviare în Brazilia.

De asemenea, prețurile produselor lactate au crescut cu 0,8% de la o lună la alta, susținute de cererea solidă din Asia. Prețurile la unt au rămas la maxime istorice, în timp ce prețurile la brânză și lapte praf au crescut și ele.
Într-un raport separat, FAO și-a revizuit estimările privind producția mondială de cereale în 2025 până la 2,911 miliarde de tone, de la 2,848 miliarde de tone cât estima anterior. În condițiile în care producția este așteptată să devanseze consumul, stocurile globale de cereale sunt așteptate să crească cu 1%, revenindu-și parțial după contracția de anul trecut.