Un tarif vamal suplimentar de 30% va fi dezastruos pentru industria alimentară franceză, consideră producătorii francezi de vin și brânzeturi, care au tras un semnal de alarmă cu privire la impactul semnificativ pe care îl vor avea tarifele anunțate de președintele SUA, Donald Trump, la importurile din UE asupra sectorului agricol francez.
Despre ”dezastru” a vorbit președintele Asociației Naționale a Industriilor Alimentare (ANIA), Jean-Francois Loiseau, în timp ce directorul Asociației producătorilor de lactate (FNIL), Francois Xavier Huard a spus: ”este un adevărat șoc pentru producătorii de lapte și brânzeturi - asta este o piață importantă pentru noi”.
”Este un nou mediu cu care va trebui să ne obișnuim. Nu cred că aceasta situație este una temporară”, a mai spus Huard, referindu-se modificarea regulilor și explozia tensiunilor comerciale. Huard a precizat că sectorul ar putea fi nevoit să își regândească strategia, când vine vorba de piețele pe care operează, potrivit Agerpre.

Sectorul lactatelor din Franța exportă aproape jumătate din producția sa, inclusiv în SUA și riscă să piardă vânzări anuale de ordinul sutelor de milioane de euro, în condițiile în care, potrivit lui Huard, sectorul vinde în fiecare an produse lactate în valoare de 350 milioane de euro în SUA.
Producătorii francezi de alimente se tem că taxele suplimentare la import ar putea face produsele lor inaccesibile pentru cumpărătorii americani afectați de inflație.

”Produse precum vinul, mai ales, sunt consumate de plăcere, dacă vei avea mai puțini bani de cheltuit, este posibil să renunți să le achiziționezi”, a subliniat Yannick Fialip, președintele CNPA, Asociația care se ocupă cu promovarea exporturilor de produse alimentare franceze. ”Vom fi mai puțin competitivi”, a adăugat Fialip, adăugând că deprecierea dolarului în raport cu moneda euro a început deja să pună presiuni asupra exporturilor spre SUA.