Schimbările climatice vor reduce capacitatea planetei de a se hrăni, chiar și în cazul adaptării practicilor agricole, astfel că randamentele mondiale la șase culturi agricole majore vor fi mai mici cu 11% până la 24% în 2100 comparativ cu nivelul actual, arată un studiu publicat miercuri în revista Nature, transmite AFP.
Fiecare creștere a temperaturii mondiale cu un grad Celsius va reduce capacitatea mondială de a produce hrană cu 120 kcal pe persoană pe zi, adică 4,4% din consumul zilnic actual, estimează autorii studiului.

'Dacă temperatura ar crește cu 3 grade Celsius ar fi ca și cum fiecare persoană de pe Pământ ar renunța la micul dejun', a explicat Solomon Hsiang, profesor la Stanford Doerr School of Sustainability și coautor al studiului.
Acest studiu vast a fost derulat timp de opt ani în 55 de țări de către cercetători de la aproximativ 15 universități, sub umbrela Climate Impact Lab de la Universitatea de la Chicago, scrie Agerpres.
Dacă cercetările anterioare au documentat deja pierderile de randamente agricole care au legătură cu încălzirea climei, autorii acestui studiu subliniază că este pentru prima dată când au fost analizate atât efectele climei cât și cele ale adaptării practicilor (selecția soiurilor, utilizarea îngrășămintelor , irigații, etc.).
Cercetătorii au analizat situația pentru șase culturi de bază: grâu, porumb, orez, soia, sorg și manioc, potrivit diferitelor scenarii de emisii.
Totuși, studiul nu ține cont de o schimbare a culturii sau de decalarea însămânțărilor. El se bazează pe practicile existente, în condițiile în care fermierii constată deja pe câmpuri efectele unei încălziri cu peste 1,5 grade Celsius comparativ cu perioada pre-industrială.
Dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească, randamentele calorice vor fi 'mai mici cu 24%' în 2100 comparativ cu o lume fără schimbări climatice. În schimb, pierderile de randament vor fi limitate la 11% dacă emisiile vor scădea rapid până la nivelul net zero.

Schimbările climatice vor modifica peisajul agricol al planetei: marile câmpii americane din Corn Belt sau Midwest vor vedea cum randamentele lor vor scădea puternic.
Pierderile ar putea ajunge și până la 41% în 2100 în regiunile cele mai bogate, și care astăzi sunt cele mai productive. Comunitățile rurale care practică o agricultură de subzistență, în special cele dependente de cultura maniocului în Africa, vor fi ele puternic afectate (cu o diminuare a randamentului de 28% în regiunile cele mai sărace).