Aproape 50 milioane tone mărfuri, încărcate/descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime

Aproape 50 milioane tone mărfuri, încărcate/descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 dec 2023

Mărfurile încărcate și descărcate în porturile în care sunt operate nave maritime au totalizat, în primele nouă luni din an, 49,215 milioane de tone, iar în trimestrul al treilea au fost înregistrate 18,581 milioane de tone, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Transportul de containere a însumat 611.000 TEU în perioada ianuarie-septembrie 2023 și 220.000 TEU în trimestrul III, scrie Agerpres.

Tesla se confruntă cu noi proteste în Berlin. „Turn off Tesla” CITEȘTE ȘI Tesla se confruntă cu noi proteste în Berlin. „Turn off Tesla”

În transportul pe căi navigabile interioare au fost înregistrate 23,395 milioane de tone, în primele nouă luni ale acestui an, respectiv 8,563 milioane de tone în T3.

Valorile principalilor indicatori de transport portuar maritim corespunzători perioadei 1 ianuarie - 30 septembrie 2023 au marcat creștere la total cu 8,5% față de perioada similară a anului precedent. Volumul mărfurilor încărcate s-a majorat cu 25,6%, iar volumul mărfurilor descărcate s-a diminuat cu 8,3%. În trimestrul III 2023, creșterea volumului total de mărfuri încărcate și descărcate față de trimestrul III 2022 a fost de 16,8%.

Porturile în care a fost desfășurată cea mai intensă activitate maritimă în primele nouă luni au fost Constanța, cu o pondere de 96,9%, și Galați, cu o pondere de 2,3%. În cursul trimestrului III 2023, ponderile cele mai însemnate au fost înregistrate de Constanța, cu 97,5%, și Galați, cu 1,7%. A fost transportat cu preponderență tipul de încărcătură vrac solid și a însumat 29,433 milioane tone la nivelul perioadei ianuarie - septembrie 2023 și 11,788 milioane tone în trimestrul III 2023.

În primele nouă luni ale anului, cele mai însemnate cantități de mărfuri încărcate și descărcate au fost înregistrate în relație cu următorii parteneri: Turcia (7,231 milioane de tone) și Egipt (3,200 milioane de tone). Dintre statele membre ale Uniunii Europene, Spania (3,293 milioane de tone) și Grecia (1,463 milioane de tone) au înregistrat cele mai mari volume de mărfuri transportate. În ceea ce privește trimestrul III 2023, ponderile cele mai semnificative au fost deținute de Turcia (1,933 milioane tone) și Egipt (772.000 de tone), iar dintre statele membre ale Uniunii Europene, cea mai mare pondere a fost deținută de Spania (1,529 milioane de tone).

Cele mai însemnate cantități de mărfuri încărcate, conform clasificării NST 2007 au fost: Produse agricole, din vânătoare și silvicultură; pește și alte produse din pescuit în proporție de 70%. În ceea ce privește descărcările, ponderea cea mai mare a fost deținută de cărbune și lignit, țiței și gaze naturale, respectiv 33,6%. În trimestrul III 2023 au fost încărcate cantități mai însemnate din: produse agricole, din vânătoare și silvicultură; pește și alte produse din pescuit în proporție de 73,3% și descărcate cărbune și lignit, țiței și gaze naturale, 25,7%.

În portul Constanța, cele mai însemnate cantități de mărfuri încărcate în primele nouă luni au fost: produse agricole, din vânătoare și silvicultură; pește și alte produse din pescuit în proporție de 70,8%. Dintre mărfurile descărcate, ponderea cea mai însemnată a fost deținută de cărbune și lignit, țiței și gaze naturale, în proporție de 34,8%. În trimestrul III 2023, pentru mărfuri încărcate, cea mai însemnată pondere a fost înregistrată de: produse agricole, din vânătoare și silvicultură; pește și alte produse din pescuit în proporție de 74,1%, iar dintre mărfurile descărcate, ponderea cea mai însemnată a fost deținută de cărbune și lignit, țiței și gaze naturale, în proporție de 26,3%.

TABEL Netflix a publicat primul raport detaliat privind performanța conținutului CITEȘTE ȘI TABEL Netflix a publicat primul raport detaliat privind performanța conținutului

În ceea ce privește transportul pe căi navigabile interioare, porturile în care au fost înregistrate cele mai mari cantități de mărfuri au fost Constanța, cu o pondere de 66,4%, și Galați, cu o pondere de 5,3%, în perioada ianuarie-septembrie 2023, iar la nivelul trimestrului III 2023 Constanța, cu pondere de 69,3% și Galați, cu 4%.

În primele nouă luni, mărfurile înregistrate în transport internațional pe căi navigabile interioare, care au avut ca destinație sau au provenit din state membre ale Uniunii Europene, au înregistrat o pondere de 16,0%, în scădere semnificativă față de perioada similară a anului precedent. În trimestrul III 2023, ponderea acestora a fost de 15,5%. Per total, Ucraina a deținut cea mai mare pondere ca origine și destinație a mărfurilor transportate în perioada ianuarie - septembrie, cu un nivel de 8,820 milioane de tone.

Tipul de mărfuri pentru care au fost înregistrate cele mai însemnate cantități în transport internațional pe căi navigabile interioare în primele nouă luni a fost produse agricole, din vânătoare și silvicultură; pește și alte produse din pescuit, în proporție de 44% și de 48,6% în trimestrul III 2023.

În transport național pe căi navigabile interioare au fost înregistrate cu preponderență produse agricole, din vânătoare și silvicultură; pește și alte produse din pescuit, în proporție de 50,6%, respectiv de 63,4%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
marfa
port