Compania chineză CATL anunță un plan pentru a revoluționa piața globală a vehiculelor de transport marfă. Urmărește ca, până în 2028, jumătate dintre camioanele noi vândute în China să fie electrice. Pentru a reduce prețul, bateriile vor putea fi închiriate.
Planul a fost dezvăluit de Robin Zeng, directorul general, într-un interviu acordat Financial Times pentru a marca listarea CATL la bursa din Hong Kong. Zeng a mai declarat că alimentarea cu baterii ar putea reduce costul pe tonă-kilometru cu 35%, în comparație cu camioanele pe combustibil tradițional, arată BiziDay.

4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
CATL a semnat deja contracte cu mai mulți producători chinezi de TIR-uri, pentru a folosi o baterie standardizată numită “Number 75”. De asemenea, CATL dezvoltă o rețea cu puncte de încărcare unde pot fi lăsate și schimbate bateriile: “Bateria nu va fi deținută de client, ci doar va fi închiriată. Deci costul de achiziție al camionului va fi redus puternic”, a detaliat Zeng. Mai departe, el spune că acumulatorii ar putea fi schimbați în mai puțin de cinci minute, un timp comparabil cu cel al alimentării cu motorină.
În primul trimestru al anului 2025, aproximativ 14% din camioanele vândute în China erau hibride plug-in, complet electrice sau alimentate cu hidrogen, conform datelor Asociației Chineze a Autoturismelor. Declarațiile sale sugerează că producătorii tradiționali de camioane, cum sunt suedezii de la Volvo și Man și Daimler din Germania, s-ar putea confrunta cu o concurență acerbă din partea chinezilor, așa cum se întâmplă pe piața autoturismelor.
În urma prăbușirii companiei suedeze Northvolt, considerată cândva cea mai mare speranță a Europei de a concura într-o industrie a bateriilor dominată de China, Zeng a declarat că CATL poartă discuții cu două grupuri europene pe care nu le-a numit, “pentru a le ajuta să schimbe foaia de parcurs tehnologic greșită cu cea corectă”. CATL urmărește să folosească finanțarea atrasă pe bursă pentru a construi o nouă fabrică de baterii în Debrecen, Ungaria. De menționat este că mai are două puncte de lucru în Europa, mai exact în Spania și Germania.