Vânzările de automobile produse în China și-au îmbunătățit ușor performanțele comerciale pe piețele din Europa, dar rămân în continuare la niveluri modeste, după ce în 2024 cele mai multe dintre mărci s-au confruntat cu un recul, în urma introducerii taxelor vamale majorate, relevă datele analizate de Profit.ro.
Europenii sunt în continuare sceptici față de autovehiculele produse în China, în primul rând din cauza experiențelor anterioare și a imaginii nefavorabile create în deceniile trecute.
Istoriile recente legate de calitatea mașinilor chinezești și cele privind scandalurile privind acuzațiile de plagiat la nivelul designului nu s-au șters încă din memoria colectivă a europenilor.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Cu toate acestea, noile mărci apărute, tehnologiile de ultimă generație dezvoltate în China și declarațiile tot mai frecvente ale reprezentanților companiilor europene și americane despre nivelul ridicat al industriei auto din China au îmbunătățit simțitor gradul de percepție al europenilor față de mașinile Made in China.

Un studiu relizat de Escalent privind impactul mărcilor auto chinezești asupra pieței auto din Europa atrage atenția asupra potențialului pe care aceste mărci îl au în regiune, dar scoate în evidență și care sunt cauzele, în prezent, care țin europenii departe de acești producători.
Sentimentele europenilor față de vehiculele produse în China sunt într-o rapidă schimbare, iar atitudinea pozitivă este prezentă mai ales în rândul tinerilor, care nu au intrat în contact direct sau prin intermediul presei cu ceea ce era cândva industria auto din China.
Studiul relevă că prețul este „un factor motivațional critic”, care ar putea să facă din clienții europeni „cumpărători”, în loc să mai fie ghidați de prejudecăți.
Altfel spus, dacă chinezii ar vinde mașinile mai ieftin, europenii ar fi mult mai interesați de mașinile acestora. Analiza realizată în cele cinci mari piețe din Europa (Franța, Germania, Italia, Spania și Regatul Unit), pe un eșantion de 1.600 de persoane, arată că amploarea reducerii de preț pe care o așteaptă clienții variază în funcție de vârstă și țară.
Reducerea medie de preț vehiculată de respondenți este de 27%, în timp ce aproximativ o treime ar fi interesați de o astfel de mașină dacă diferența de preț ar fi chiar mai mică, de 11%-20%. Unul din zece europeni spune că ar avea nevoie de un avantaj de preț de numai 10% pentru a-i stârni interesul.

Una dintre cocluziile esențiale ale studiului este că majoritatea europenilor (72%) potențiali cumpărători de mașini noi se așteaptă ca mașinile chinezești să fie mai ieftine decât cele ale mărcilor consacrate.
În același timp, opinia majoritară arată că mărcile auto chinezești, în special vehiculele electrice (EV), s-au îndepărtat de imaginea de „copie ieftină” pe care și-o creaseră în trecut și sunt văzute la fel de inovatoare ca alte mărci globale.
În plus, cumpărătorii mai tineri sunt mai puțin predispuși să eticheteze mărcile chinezești drept opțiunea ieftină și au nevoie de mai puțin stimulente financiare. În grupa de vârstă sub 35 de ani, 19% dintre respondenți spun că ar avea nevoie de până la 10% pentru a lua în considerare achiziționarea de mașini chinezești.
Pe piețele sudice ale Europei (Italia și Spania), unde există o atitudine mai pozitivă față de mărcile chinezești, se așteaptă, însă, și reduceri mai mari, clienții având un nivel ridicat de așteptare pentru mai multe opțiuni în zona de preț de intrare, dacă vorbim despre mașini electrice, care sunt natural mai scumpe.
Șeful Escalent, Mark Carpenter, spune că tendința europenilor de a considera mai slabe calitativ produsele din China este diminuată în cazul automobilelor. „Am constatat că, la nivel generic, credibilitatea bunurilor din China tinde să fie mult în urma celor din alte țări. Dar când accentul se pune pe mașini, acest decalaj este deja puțin mai mic, oamenii fiind dispuși să se răzgândească pentru o mașină de preț și calitate comparabile. Există în mod clar un punct de cotitură în care oamenii sunt dispuși să treacă de la a fi părtinitori la un cumpărător interesat.”

Carpenter spune că o ofertă de preț adecvată „ar putea schimba foarte rapid peisajul mașinilor electrice din Europa”. El vorbește despre „semnale de alarmă pentru mărcile auto consacrate, care trebuie să privească peste umeri la amenințarea tot mai mare.”
Studiul mai arată că unul din cinci proprietari de mașini ar lua, „probabil” sau „cu siguranță”, în considerare o marcă chinezească, situație care este apreciată de sociologi drept o posibilă masă critică de interes. De asemenea, există o ierarhie a riscurilor după mărcile deținute în prezent de cei care au răspuns la întrebări. „Există proprietari de mașini sud-coreene, germane, franceze, japoneze și italiene, ceea ce demonstrează o atracție mult mai largă pentru mărcile chinezești, decât să se limiteze la anumite zone ale pieței”.
Un alt factor care oprește europenii să migreze către mărcile auto din China este lipsa de încredere în produsele chinezești, lipsa de notorietate fiind la originea acestei situații.
Dar, chiar dacă există în continuare un nivel redus de notorietate pentru brandurile din China, este vizibilă creșterea pentru unele dintre mărci. Așa se face că unele dintre cele mai mediatizate de presă mărci din China au intrat în Top 25 al celor mai cunoscute mărci auto din Europa. MG este pe locul 22, iar BYD pe locul 25, pe lista condusă de mărcile germane, franceze sau italiene. Alte mărci mai tinere, precum Xiaomi și Nio, au o popularitate mai redusă, dar în creștere, pe măsură ce eforturile de marketing sunt mai mari.

BYD este, în același timp, marca cu cele mai mari investiții în marketing, situație care a determinat creșterea notorietății pe piețele europene, ajungând la o pondere de aproximativ 30% în acceptabilitatea percepută în rândul clienților potențiali. Dar studiul arată că BYD și MG sunt mult mai bine percepute de clienții vârstnici, în timp ce tinerii au o deschidere mai mare pentru Xiaomi, NIO sau Chery.
În prezent, ca urmare a tarifelor vamale majorate de UE, în urma investigației referitoare la ajutoarele de stat primite de companiile auto din China, prețurile mașinilor produse în China nu au diferențe relevante față de modelele concurente ale producătorilor europeni. MG4, cel mai popular automobil chinezesc din ultimii ani, în Europa, are un preț de vânzare comparabil cu cel al lui VW ID.3, cu un nivel comparabil de tehnologie.
Anul trecut, în Europa au fost vândute 368.000 de mașini ale mărcilor chineze (cifrele exclud mașinile Volvo și alte mărci europene produse în China, precum și mașinile Tesla produse în China), creșterea fiind de aproximativ 15%.