Toyota a încheiat anul fiscal cu o scădere neașteptată a profitului, din cauza discounturilor aplicate și creșterii comisioanelor

Auto/Transporturi   
Toyota a încheiat anul fiscal cu o scădere neașteptată a profitului, din cauza discounturilor aplicate și creșterii comisioanelor

Rezultatele financiare ale celui mai mare producător auto din lume, Toyota Motor, pentru anul fiscal încheiat pe 31 martie 2025, au fost negative în raport cu cifrele raportate în anul precedent, în pofida faptului că vânzările realizate de companie au crescut ușor.

Toyota a anunțat într-o transmisie live rezultatele financiare pentru anul fiscal încheiat la finalul lunii martie, având o scădere neașteptat de mare, de peste 10 procente, a profitului operațional.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Piloții Dacia Sandriders din Raliul Dakar au făcut off-road pe Transalpina CITEȘTE ȘI FOTO Piloții Dacia Sandriders din Raliul Dakar au făcut off-road pe Transalpina
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Compania a raportat o creștere cu 6,5% a veniturilor total, la un nivel de 48.000 miliarde yeni, cu mai bine de 3.000 miliarde yeni în plus față de anul fiscal 2024, însă costurile mărite au afectat profitul operațional, care s-a redus la 4.795 miliarde yeni, adică aproximativ 30 miliarde euro.

Vânzările Toyota în cele 12 luni ale anului fiscal încheiat au fost relativ stabile, cu 9,36 milioane de vehicule livrate, comparativ cu 9,44 milioane în anul precedent, adică o scădere de sub un procent, generată în special de piața din China.

Valoarea EBIT a scăzut de asemenea, cu 7,9%, la un total de 6.414 miliarde yeni, în timp ce profitul net s-a diminuat cu 3,6%, la 4.765 miliarde yeni.

Toyota spune că a înregistrat creșteri ale costurilor ca urmare a eforturilor de marketing și din cauza efectelor cursurilor de schimb. În general, costurile de marketing sunt generate în procedurile de reducere a stocurilor, explicațiile anunțate fiind reducerile de prețuri, discounturi controlate și creșterea câștigurilor lanuțului valoric (comisioane dealeri).

Veniturile din vânzări din operațiunile auto au crescut cu 1.933,6 miliarde de yeni, sau 4,7%, la 43.199,8 miliarde de yeni, dar profitul operațional al sectorului automotive a scăzut cu 681,1 miliarde de yeni, sau 14,7%, la 3.940,2 miliarde de yeni.

Veniturile din vânzări din operațiunile de servicii financiare au crescut cu 996,9 miliarde de yeni, adică 28,6%, la 4.481,1 miliarde de yeni, cu o creștere a profitului operațional cu 113,4 miliarde de yeni, plus 19,9%, la 683,5 miliarde de yeni.

FOTO Piloții Dacia Sandriders din Raliul Dakar au făcut off-road pe Transalpina CITEȘTE ȘI FOTO Piloții Dacia Sandriders din Raliul Dakar au făcut off-road pe Transalpina

Pe regiuni, Japonia a contribuit cu venituri de 21.859 miliarde de yeni, în creștere cu 4,0%, dar cu co scădere mare a profitului operațional cauzată inclusiv de amenzile primite de marca Hino. În America de Sud, veniturile s-au majorat cu 7,6%, de asemenea cu o scădere mare a profitului operațional cu aproape 10 procente.

În Europa, Toyota a avut venituri de 6.300 miliarde yeni, cu 11,1% mai mari decât în anul anterior, fiind singura regiune majoră unde s-a înregistrat o creștere a profitului operațional cu 7,1%, la 415 miliarde yeni. Compania japoneză spune că performanța se datorează eforturilor de reducere a costurilor.

Conducerea Toyota a anunțat că impactul tarifelor vamale din SUA, o piață care acoperă aproximativ un sfert din vânzările companiei, s-au făcut simțite doar în anul fiscal început la 1 aprilie, cu o sumă care se ridică la aproximativ 180 de miliarde yeni în lunile aprilie și mai. Din acest motiv, Toyota anticipează o nouă scădere a profitului operațional în anul fiscal 2026, de peste 20%, deși anticipează o nouă creștere a veniturilor, de 1%.

viewscnt
Afla mai multe despre
toyota rezultate
toyota profit
vanzari toyota