Ceea ce se discută neoficial pe holurile Ministerului Mediului sau prin sediile companiilor auto din România, referitor la ilegalitatea blocării Programului Rabla, a fost confirmat acum de Mircea Fechet, fostul ministru care a implementat și aprobat actuala ediție. Fechet spune clar ceea se întâmplă din punct de vedere juridic: Programul Rabla nu are niciun act normativ care să-l oprească.
Guvernul trebuie să pună în aplicare Hotărârea de Guvern 407 din 2025 sau să o abroge, dacă vrea să anuleze Programul Rabla. Aceasta este concluzia care se desprinde din mesajul transmis de Mircea Fechet, cel care a coordonat legislația din 2025 care stă în spatele acestui program.

„Ce se întâmplă cu Rabla 2025? Vin cu câteva clarificări pe subiect, mai curând de natură juridică, după ce Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a decis să comunice în legătură cu programele AFM”, scrie Mircea Fechet într-un mesaj care pare adresat actualului guvern, care a dat o serie de mesaje confuze prin care mai mult a adâncit haosul, decât să-l limpezească.
„În acest moment, nu e BLOCAT sau ANULAT niciun program AFM. Ca atare, niciun program nu poate fi DEBLOCAT sau SALVAT. Cu atât mai puțin Rabla”, spune Fechet, cu direcție clară la actualul ministru, Diana Buzoianu, care a publicat în urmă cu câteva zile o serie de mesaje prin care încerca să spună că a reușit să „salveze” sesiunea dedicată persoanelor fizice, dar dădea de înțeles că va scădea atât bugetul total, cât și valoarea tichetului.
Precizările lui Mircea Fechet sunt similare cu ceea ce au confirmat pentru Profit.ro și reprezentanții companiilor auto: nu există nicio decizie oficială, un act normativ care să anuleze ce a fost deja aprobat.
„Programul Rabla are o alocare pentru anul 2025 de 1,43 miliarde de lei, aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 407 din 25 aprilie 2025 (Documentul este disponibil aici).
Hotărârea de Guvern are, bineînțeles, toate avizele ministerelor, cel mai important fiind avizul favorabil al Ministerului Finanțelor. Este în vigoare azi, înțelegând bine că poate fi oricând modificată.
De asemenea, tot în luna aprilie, am emis Ordinul de ministru nr. 1.231, care detaliază modul în care programul va funcționa, sumele alocate persoanelor fizice, juridice și UAT-urilor, valoarea ecotichetelor și multe alte aspecte tehnice (Documentul e aici).
Și Ordinul de mai sus este în vigoare, nu a fost revocat, suspendat sau modificat.

În același timp, la secțiunea dedicată persoanelor juridice se fac și astăzi înscrieri”, mai spune Mircea Fechet, care consideră că ar trebui ca pentru reluarea programului să aibă loc din nou consultări între producători și asociațiile acestora, cu autoritățile.

„Cred, în continuare, că e nevoie de un dialog aprofundat cu reprezentanții asociațiilor producătorilor și comercianților auto, în care, pe de o parte, aceștia să prezinte (încă o dată, așa e!) toate argumentele economice ale continuării programului, înțelegând că obiectivul tuturor este să se ia cea mai bună decizie pentru România. Iar această decizie ține de argumente de la susținerea economiei, a zeci de mii de locuri de muncă, a fiscalizării unui sistem integrat pe verticală și orizontală, până la constrângerile legate de economiile la buget”, spune Fechet.
Fostul ministru revine cu explicații și referitor la sursele de bani, care nu provind din bugetul guvernului, ci din vânzarea de certificate verzi, banii neputând fi folosiți în alte domenii decât mediul.
„Programul Rabla e finanțat din sumele obținute prin scoaterea la licitație a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, atribuite României la nivelul Uniunii Europene, în cadrul EU ETS, principala politică europeană pentru reducerea acestor emisii. Obiectivul e unul ambițios: emisii reduse cu 62% până în 2030, încurajarea tehnologiilor verzi și a investițiilor în energie curată”.

În ce privește implicațiile opririi complete sau tăierii bugetului, Fechet aduce trei argumente și justifică necesitatea acestui program: „Aș împărți argumentele (pro și contra) în trei categorii: 1. De Mediu (e, totuși, Ministerul Mediului) 2. Fiscale 3. Socio-economice.
Condițiile de implementare a Programului Rabla în 2025 au prevăzut garanții stricte că autovehiculele vor fi livrate fără întârziere, într-un termen maxim garantat. Industria și beneficiarii s-au adaptat acestor condiționalități impuse de stat în favoarea beneficiarilor și și-au construit anul bugetar pe regulile stabilite și acceptate (aprovizionare, credite, avansuri).
Din punctul meu de vedere, e un contract nescris între stat, industrie și cetățeni, pe baza regulilor stabilite de stat, fără obiecții din partea vreunei formațiuni politice, un contract care trebuie respectat”, concluzionează Mircea Fechet.