Compania chineză BYD, care și-a început activitatea pe piața din România în perioada aprilie – mai, nu a reușit să înmatriculeze în primele două luni de existență pe piața locală decât două autovehicule, unul în mai și unul în iunie, potrivit datelor prezentate de Profit.ro, în articolul „Start cu stângul pentru BYD în România”. Reprezentanții companiei explică acum pentru Profit.ro absența mașinilor mărcii de pe piața auto românească.
„În luna iulie, primele 500 de unități BYD au ajuns în România, asigurând astfel disponibilitatea necesară pe piață. Se anticipează astfel și o creștere a numărului de înmatriculări în lunile următoare, mai ales având în vedere durata procesului de înmatriculare”, explică cei de la BYD situația într-o declarație transmisă Profit.ro.
Potrivit datelor analizate de Profit.ro, în aprilie, BYD nu figurează cu niciun automobil înmatriculat în România, iar în luna mai un singur automobil BYD a fost înmatriculat, un Seal, de către un client din Constanța. În luna următoare, iunie, înmatriculările se rezumă de asemenea la un singur automobil, un Seal al unui client din Brașov.

„Suntem ca un tsunami. Vom fi numărul unu, în România. Mă aștept să ajungem acolo în mai puțin de cinci ani”, spunea Andrei Duică la prima întâlnire cu presa, referitor la obiectivele mărcii chineze pe piața din România.
Pe lângă enumerarea modelelor pe care le-a lansat pe piața din România, compania chineză explică acum pentru Profit.ro și de ce a început vânzările fără să dețină o rețea de showroom-uri și service-uri.
„Implementarea showroom-urilor face parte din planul strategic al companiei, însă, având în vedere complexitatea și durata acestui proces, BYD a optat inițial pentru o prezență prin pop-up stores. Această strategie a permis o interacțiune directă cu publicul și a contribuit semnificativ la creșterea vizibilității brandului”, spun cei de la BYD.
„Pop-up stores” reprezintă standurile din mall-uri pe care dealerii mărcii le-au închiriat pentru a promova mașinile.
Conform informațiilor transmise de companie, în prezent rețeaua de dealeri are 18 centre de vânzare, în București și în Ploiești, Târgoviște, Buzău, Oradea, Baia Mare, Satu Mare, Craiova, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Bacău, Brașov, Constanța. Conform unor informații Profit.ro, cel puțin unul dintre dealerii care începuseră să promoveze și să vândă mașinile BYD s-a retras, fiind nemulțumit de condițiile contractuale propuse.

BYD spune că „expansiunea rețelei de dealeri este în continuare în plină desfășurare”.
În același timp, compania chineză recunoaște că mizează pe Programul Rabla în vânzările din România, ceea ce înseamnă că o anulare sau modificare a programului de subvenționare va afecta planurile pe piața locală. „Programul RABLA are un impact major asupra întregii industrii auto din România. Chiar și în format redus, acest program va continua să reprezinte un stimulent semnificativ pentru clienții care își doresc să facă tranziția la autovehicule cu energie nouă”.
Fostul ministru al Mediului, Mircea Fechet, a lansat un atac voalat, înainte de plecarea sa din funcție, care viza atât modelul Dacia Spring, cât și producătorii chinezi de automobile. „Sper ca o parte însemnată a bugetului Rabla Plus să nu mai meargă în China, să nu mai meargă în afara Uniunii Europene și în afara României, să rămână la noi în țară”.