OMV Petrom anunță că a deschis cel mai mare hub de încărcare a mașinilor electrice din România, anunțat anterior de autorități.
Stațiile au 34 de puncte de încărcare rapidă în total: 17 pe fiecare sens, 16 pentru autoturisme și 18 pentru camioane.
Stațiile de reîncărcare sunt de mare capacitate: cele pentru autoturisme electrice au fiecare o putere de 300 kW și permit încărcarea în 15-20 de minute.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene

Stațiile de reîncărcare pentru camioane au o capacitate de 400 kW și permit încărcarea unui camion electric în doar 1,5 – 2 ore. În comparație, stațiile cu o capacitate sub 25 kW necesită o noapte întreagă pentru a finaliza încărcarea.
Puterea totală instalată pentru încărcarea vehiculelor este de 10 MW (câte 5 MW pe sens).
„Strategia noastră pentru 2030 include dezvoltarea celei mai extinse rețele de stații de încărcare electrică din România, ca parte din efortul nostru de a sprijini decarbonizarea transportului. Autostrada A1 este una dintre principalele rute comerciale ale României, parte a coridorului paneuropean TEN-T”, a declarat Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare și Marketing.
OMV Petrom va instala 5.000 de puncte de încărcare a mașinilor electrice până în 2030
OMV Petrom operează o rețea de 780 de benzinării sub mărcile Petrom și OMV în România, Moldova, Bulgaria și Serbia.

Compania a dezvoltat în regiune o rețea de circa 1.000 de puncte de încărcare pentru vehicule electrice.
OMV Petrom are în plan să instaleze peste 5.000 de puncte de încărcare până în 2030 și să devină cel mai mare furnizor de servicii de mobilitate electrică din România.
Stațiile de încărcare pentru vehicule grele (HDV) de 400 kW, amplasate pe A1, în zona localității Miercurea Sibiului (km 288+810), sunt dotate cu 18 puncte de încărcare (câte 9 pe fiecare sens de mers).

Operatorul este OMV Petrom.
Acestora li se adaugă 16 puncte de încărcare pentru autoturisme electrice (câte 8 pe fiecare sens).
Această stație, cu o putere instalată de 10 MW, este mai performantă decât stații similare din Germania (Aral Pulse Hamburg - Moorfelet care are 6 puncte și 1,8 W) și Olanda (Watthub, Geldermalsen, cu o capacitate de 3,6MW), transmite sursa citată.
Energia electrică furnizată spațiilor de servicii de la Miercurea Sibiului acoperă necesarul pentru:

- iluminat;
- stațiile de distribuție carburanți;
- stațiile de reîncărcare vehicule ușoare electrice (EV) cu putere de 300 de kW fiecare;
- stațiile de reîncărcare vehicule grele electrice (HDV) cu putere de 400 de kW fiecare;
- stațiile de reîncărcare cu hidrogen (ce vor fi instalate în 2030).
Potrivit contractului de concesiune, stațiile de reîncărcare cu hidrogen vor fi instalate, în fiecare spațiu de servicii, până la sfârșitul anului 2030 și vor avea o capacitate de 700 bari.