FOTO Honda prezintă în Europa noul motor cu hidrogen fuel cell, care va costa doar jumătate față de cel actual

Auto/Transporturi   
FOTO Honda prezintă în Europa noul motor cu hidrogen fuel cell, care va costa doar jumătate față de cel actual

Constructorul auto japonez Honda, unul dintre pionierii tehnologiei de propulsie fuel-cell, cu hidrogen, a dezvoltat o nouă generație a acestui sistem de propulsie, pe care urmează să o lanseze în producția de serie în 2027. Tehnologia va fi prezentată în premieră în Europa, la Rotterdam.

Astăzi, un automobil cu motor pe hidrogen, cu tehnologie fuel-cell, costă cât un vehicul complet electric scump, de la 50.000 de euro în sus, dar ajunge la 70.000 de euro, într-o echipare decentă.

Urmărește-ne și pe Google News

Honda anunță însă că următoarea generație a acestei propulsii va avea reduse costurile de producție la jumătate, pentru grupul motopropulsor, cea ce înseamnă că prețul de vânzare al unui astfel de automobil s-ar putea reduce cu cel puțin un sfert.

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

World Hydrogen Summit & Exhibition 2025 va fi gazda noului modul de celule de combustie de hidrogen, celule care stau la baza tehnologiei fuel-cell, prezentat de Honda.

VIDEO&FOTO ANUNȚ - Avans la ultimul lot pe care nu se lucra la Autostrada Bucureștiului. Când vor fi gata mai multe loturi CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO ANUNȚ - Avans la ultimul lot pe care nu se lucra la Autostrada Bucureștiului. Când vor fi gata mai multe loturi

Sistemul dezvoltat de japonezi începe să devină din ce în ce mai accesibil, pe măsură ce componentele încep să fie mai ușor de produs, iar din acest motiv Honda spune că va reduce costurile de producție ale unității fuel-cell la jumătate, în timp ce durabilitatea și densitatea de putere volumetrică vor crește de două și, respectiv, de trei ori.

Acest lucru înseamnă că aceeași cantitate de energie va ocupa un spațiu de trei ori mai mic, permițând o integrare mai bună și o greutate mai redusă a vehiculului.

Honda a prezentat acest sistem în premieră în Japonia în urmă cu puțin timp și anunță că producția de serie, care va însemna și echiparea primelor mașini cu acest sistem va avea loc în 2027.

FOTO Honda prezintă în Europa noul motor cu hidrogen fuel cell, care va costa doar jumătate față de cel actual

Honda, considerat cel mai mare furnizor de motoare din lume, a început să investească în cercetare în domeniul propulsiei cu hidrogen, prin intermediul pilelor de combustie, încă din anii 80 ai secolului trecut, ceea ce-i conferă un puternic avantaj tehnologic în fața concurenței.

Producătorul japonez spune că, pe lângă utilizarea acestei tehnologii în propulsia autoturismelor și vehiculelor comerciale, ea are un potențial important pentru utilizarea în centrale electrice staționare și la utilajele din construcții. Compania a semnat deja mai multe acorduri de colaborare pentru dezvoltarea de produse pentru industria maritimă și pentru cea a construcțiilor, pentru utilizarea actualei generații de pile de combustie (fuel-cell) în generarea de energie electrică.

Sistemele fuel-cell au la bază producerea de energie electrică prin intermediul celulelor de combustie, în care are loc o reacție chimică între hidrogen și oxigenul din aer, care generează o sarcină electrică. Aceasta nu este utilizată direct, ci este înmagazinată într-o baterie, care alimentează motorul electric similar cu o mașină electrică.

Producția Ford Otosan în uzina din Craiova a frânat și în aprilie sub nivelul de anul trecut CITEȘTE ȘI Producția Ford Otosan în uzina din Craiova a frânat și în aprilie sub nivelul de anul trecut

Avantajele propulsiei fuel-cell sunt, în primul rând, necesitatea unor baterii mai mici, care costă mai puțin și au o greutate mai redusă, o autonomie mult mai mare, proporțională cu dimensiunea rezervorului de hidrogen, și un timp de încărcare foarte redus, comparabil cu cel necesara pentru alimentarea cu benzină.

Dezavantajele care au fost considerate majore până nu demult încep să fie depășite de producători care au investit în ultimele decenii în această tehnologie.

Este vorba despre costurile de producție, care încep să scadă, de lipsa unei rețele de alimentare cu hidrogen, care va fi depășită pe măsură ce vor fi făcute investiții publice în această direcție, și de consolidarea producătorilor de hidrogen pentru a putea livra în cantități necesare unui consum ridicat.

Noul sistem fuel-cell al Honda poate genera o putere de 150 kW, la o tensiune de 450 – 800 volți, cu un randament de 59,8%. Densitatea volumetrică a noului modul s-a redus la 0,5 kW/litru, având un volum total de 300 litri și o greutate de 250 kg.

ANUNȚ Home schooling în România CITEȘTE ȘI ANUNȚ Home schooling în România

Modulul poate funcționa la temperaturi între -30 și +60 de grade, la o altitudine de maxim 3.500 metri, pentru a beneficia de o densitate a oxigenului atmosferic suficientă.

Honda a avut în gama sa din Europa modelul Clarity FCEV însă acesta a fost scos din producție și nu a fost înlocuit cu alt model. În 2024, constructorul japonez a lansat modelul CR-V e:FCEV, care nu a fost deocamdată introdus pe piața europeană. În SUA, acesta are un preț care începe de la 50.000 de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
honda cr-v
fuel cell
propulsie hidrogen