Cu o foarte mare întârziere, Programul Rabla începe în acest an la finalul lunii mai, așa cum Profit.ro a anticipat deja înainte ca Ghidul Rabla să fie publicat în Monitorul Oficial. La acel moment, ministrul Mediului a încercat să infirme, spunând că nu vom ajunge în luna mai, însă procedurile inevitabile au condus la cel mai întârziat program din ultimii ani.
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunțat oficial că Programul Rabla începe pe 29 mai, dar numai pentru persoane juridice, data rezervată persoanelor fizice fiind deocamdată necunoscută.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
„Deschidem înscrierile joi, 29 mai, de la ora 10.00, iar aplicația va putea fi accesată până la data de 27 noiembrie 2025 sau până la epuizarea bugetului”, a transmis Fechet, care a mai precizat că fondurile alocate sunt de 60 milioane lei pentru autovehiculele cu propulsie termică și de 610 milioane lei pentru cele 100% electrice și plug-in hybrid.
Procedurile pentru persoanele juridice vor fi asemănătoare cu cele din 2024, asta însemnând că firmele interesate trebuie să-și încarce pe site-ul AFM documentele necesare:
- cererea de finanțare,
- cazierul fiscal
- trei certificate de atestare fiscală emise de ANAF, de autoritatea locală unde solicitantul are sediul și de AFM.
Potrivit ministrului, cererea de finanțare va fi completată digital, semnată olograf sau cu semnătură electronică calificată (conform Regulamentului eIDAS), de reprezentantul legal sau de persoana împuternicită.

În ceea ce privește certificatele de atestare fiscală emise în format electronic, acestea vor fi încărcate în aplicație în formatul în care au fost primite, cu semnătura digitală a instituției emitente.
Toate documentele trebuie să fie în termen de valabilitate la momentul înscrierii, verificarea lor urmând să fie făcută de cei de la AFM, care vor comunica solicitanților dacă au fost acceptați sau nu.
În acest an, persoanele juridice pot solicita mai multe ecotichete printr-o singură cerere de finanțare, cu următoarele valori:
- 37.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen;
- 15.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou plug-in hibrid sau a unei motociclete electrice;
- 12.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;
- 10.000 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a unei motociclete.
Anul, persoanele juridice au cumpărat 8.829 mașini, bugetul alocat fiind epuizat foarte repede. Dacă Ministerul Mediului ar fi alocat mai mulți bani pentru companii, cel mai probabil piața auto nu s-ar fi confruntat cu o scădere drastică pe segmentul de vehicule electrice.