SUA au fost retrogradate de Moody's Ratings din cauza datoriei guvernamentale, care se apropie de cifra amețitoare de 37 de trilioane de dolari.
Moody's a redus cu o treaptă ratingul de credit al SUA, de la Aaa la Aa1, invocând creșterea datoriei și a dobânzilor „care sunt semnificativ mai mari decât cele ale statelor suverane cu ratinguri similare”.
Agenția se alătură astfel Fitch Ratings și S&P Global Ratings în clasificarea celei mai mari economii din lume sub poziția de top, triple-A.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Reducerea cu o treaptă vine la mai mult de un an după ce Moody's și-a schimbat perspectiva asupra ratingului SUA la negativ.
Deficitul bugetar federal se apropie de 2 trilioane de dolari pe an, sau peste 6% din produsul intern brut, iar republicanii din Congres promovează o legislație bugetară care ar putea adăuga trilioane de dolari în plus.
„Deși recunoaștem punctele forte economice și financiare semnificative ale SUA, credem că acestea nu mai contrabalansează pe deplin declinul indicatorilor fiscali”, explică Moody's.

Încrederea consumatorilor din SUA a scăzut la al doilea cel mai redus nivel înregistrat vreodată, iar așteptările privind inflația au urcat la maximele ultimelor decenii. Principalul motiv invocat a fost războiul comercial al președintelui Donald Trump.

Powell a subliniat că, deși așteptările pe termen lung privind inflația rămân ancorate în jurul țintei de 2% a Fed, epoca dobânzilor aproape de zero s-a încheiat.
”Dobânzile reale mai ridicate pot reflecta posibilitatea ca inflația să fie mai volatilă decât în deceniul trecut. S-ar putea să intrăm într-o perioadă cu șocuri de ofertă mai frecvente și mai persistente, o provocare serioasă pentru economie și băncile centrale”, a spus el.
În prezent, rata de politică monetară a Fed se situează în intervalul 4,25% – 4,5%, în creștere semnificativă față de perioada post-criză financiară, când a rămas aproape de zero timp de șapte ani.
Deși Powell nu a menționat explicit tarifele impuse de fostul președinte Donald Trump, el a semnalat în declarații anterioare că acestea pot avea un efect de încetinire a creșterii economice și de creștere a inflației, în funcție de severitatea și durata lor. Trump a suspendat temporar cele mai dure tarife pentru o perioadă de 90 de zile de negociere.
Referitor la revizuirea actualului cadru de politică, Powell a declarat că Fed își propune o planificare pe cinci ani, axată pe clarificarea modului în care comunică deciziile și obiectivele, dar și pe învățămintele extrase din experiențele recente. Se va reanaliza inclusiv strategia de ”țintire flexibilă a inflației medii”, adoptată în 2020, care permitea temporar inflației să depășească pragul de 2% în favoarea ocupării depline a forței de muncă. Această abordare a fost rapid abandonată în fața inflației galopante din perioada post-Covid.

”În cadrul discuțiilor, s-a considerat că este oportun să revizuim limbajul referitor la ‘insuficiențe’ ale inflației și ocupării forței de muncă. Vom lucra la o nouă declarație de consens, care să fie robustă într-o varietate de scenarii economice”, a precizat Powell.
El a adăugat că eficiența comunicării Fed este esențială într-un mediu caracterizat de șocuri multiple și incertitudine. Noua revizuire va analiza și modalități prin care banca centrală poate îmbunătăți transmiterea mesajelor privind incertitudinile politicii monetare.
Powell nu a oferit un termen clar pentru finalizarea procesului, dar a menționat că acesta se va încheia ”în lunile următoare”. Revizuirea precedentă a fost prezentată în august 2020, la reuniunea anuală a băncii centrale din Jackson Hole, Wyoming.