Pentru a nu pierde 1 miliard lei din fonduri UE, Guvernul va aloca din Fondul de rezervă jumătate din sumă pentru lucrări întârziate la 4 aeroporturi

Auto/Transporturi   
Pentru a nu pierde 1 miliard lei din fonduri UE, Guvernul va aloca din Fondul de rezervă jumătate din sumă pentru lucrări întârziate la 4 aeroporturi

Guvernul pregătește alocarea a peste jumătate de miliard de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru recuperarea întârzierilor la lucrări de modernizare a aeroporturilor din Craiova, Târgu Mureș, Satu Mare și Tăuții Măgherăuș (Maramureș). Jumătate din sumă va fi alocată aeroportului din Craiova, cu argumentul că, în lipsa acestor alocări, există riscul pierderii unei finanțări de 1 miliard lei din fonduri europene. 

Lurările menționate au fost finanțate inițial prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 și trebuiau finalizate până la termenul-limită de 31 decembrie 2023, nefiind eligibile pentru a fi transferate în cadrul Programului Transport 2021-2027.

Urmărește-ne și pe Google News

Este bine de știut: După cum a relatat Profit.ro, Guvernul condus de fostul premier Ciolacu s-a remarcat prin alocarea în 2023 a circa 2% din PIB prin intermediul Fondului de rezervă bugetară, iar în 2024, Executivul a ajuns să aloce în acest mod 3,22% din PIB, respectiv 56,66 miliarde lei. Ministerul Dezvoltării a fost cel mai mare beneficiar al fondurilor alocate prin acest mecanism. 

Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
DECIZIE Nouă obligație pentru șoferi la reducerea perioadei de suspendare a permisului auto CITEȘTE ȘI DECIZIE Nouă obligație pentru șoferi la reducerea perioadei de suspendare a permisului auto

Investițiile întârziate

Aeroportul Satu Mare:

- Proiectul ”Dezvoltarea infrastructurii aeroportuare a Aeroportului Satu Mare prin îmbunătățirea condițiilor de siguranță Aeroportuară” - 7.842.988 lei

- Proiectul ”Reabilitarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Satu Mare - 43.215.572 lei

Totalul necesar pentru finalizarea proiectelor: 51.058.559 lei (fără TVA)

Aeroportul Internațional Maramureș:

Extinderea și modernizarea terminalului pentru pasageri - 65.000.000 lei

Aeroportul Internațional Craiova:

Extindere și modernizare - 250.000.000 lei

Aeroportul Transilvania - Târgu Mureș:

Modernizarea aeroportului cu includerea obiectivelor din Master Planul General de Transport - 150.000.000 lei

Astfel, în vederea finalizării acestor proiecte, aflate în implementarea autorităților locale, este necesară alocarea sumei totale de 516 milioane lei (fără TVA).

EXCLUSIV LISTA Piedone a controlat deja de 3 ori mai multe spitale și le-a dat de 3 ori mai multe amenzi decât ANPC în ultimii 3 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV LISTA Piedone a controlat deja de 3 ori mai multe spitale și le-a dat de 3 ori mai multe amenzi decât ANPC în ultimii 3 ani

Autoritățile susțin că lucrările de modernizare a aeroporturilor sunt în desfășurare, iar progresul fizic al proiectelor este considerabil, dar blocajele financiare pun în pericol finalizarea acestora.

Totodată, conform sursei citate, selecția proiectelor s-a realizat având în vedere volumul lucrărilor rămase de executat, graficul de plăți actualizat, precum și faptul că aeroporturile respective nu dispun de surse alternative directe sau bugetare pentru asigurarea finanțării necesare finalizării investițiilor. 

Față de valorile inițiale prevăzute în contractele de finanțare, proiectele au suferit ”ușoare ajustări” în sensul creșterii valorilor totale, mai susțin autoritățile, care arată că este vorba de ”modificări determinate exclusiv de cauze obiective precum evoluția prețurilor pe piață și necesitatea actualizării soluțiilor tehnice inițiale”. 

”Fără o intervenție imediată, există riscul real de a pierde finanțările europene deja utilizate, ceea ce ar conduce la recuperarea unor sume de aproximativ 1 miliard de lei de către Comisia Europeană. Aceste fonduri au fost deja cheltuite pentru lucrările de modernizare, iar nefinalizarea proiectelor în termenul stabilit va obliga statul român să suporte această pierdere din bugetul propriu. Într-o astfel de situație, impactul bugetar va fi dublu: pe de o parte, guvernul va trebui să returneze fonduri europene deja cheltuite, iar pe de altă parte, va fi necesară alocarea unor resurse suplimentare pentru a finaliza lucrările, într-un moment în care presiunea pe bugetul național este deja ridicată”, arată Guvernul.  

viewscnt
Afla mai multe despre
aeroporturi
guvern
fond rezervă
aloca
lucrări
întârziat
fonduri ue