Pentru o fracțiune de secundă, oamenii de știință din cadrul CERN au transformat plumbul în aur.
Prin coliziuni la viteze foarte mari, plumbul, care are doar trei protoni în plus față de aur, a pierdut suficienți protoni pentru a se transforma, pentru foarte scurt timp, în aur, conform Engadget.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Unul dintre obiectivele supreme ale alchimiei medievale a fost atins, dar doar pentru o fracțiune de secundă. Oamenii de știință de la Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare, mai cunoscută sub numele de CERN, au reușit să transforme plumbul în aur folosind acceleratorul de particule Large Hadron Collider (LHC), cel mai puternic accelerator de particule din lume.
Aceste experimente cu LHC implică zdrobirea particulelor subatomice la viteze mari pentru a manipula proprietățile fizice ale plumbului și a-l transforma în aur.

LHC este adesea folosit pentru a zdrobi ionii de plumb, pentru a crea o materie extrem de fierbinte și densă, similară cu cea observată în univers după Big Bang. În timp ce efectuau această analiză, oamenii de știință de la CERN au observat evenimentele la limită care au determinat un nucleu de plumb să-și piardă neutronii sau protonii.
Atomii de plumb au doar trei protoni în plus decât atomii de aur, ceea ce înseamnă că, în anumite cazuri, LHC face ca atomii de plumb să piardă suficienți protoni pentru a deveni un atom de aur pentru o fracțiune de secundă - înainte de a se fragmenta imediat într-un grup de particule.

Experimentele efectuate între 2015 și 2018 au produs doar aproximativ 29 de picograme de aur, potrivit CERN. Organizația spune acum că ultimele teste au produs aproape dublul acestei cantități datorită modernizărilor regulate ale LHC, dar masa produsă este încă de trilioane de ori mai mică decât cea necesară pentru o bijuterie.