Lee Zeldin, șeful Agenției americane pentru Protecția Mediului (EPA), a declarat că Administrația Trump ar putea anula regulamentul care promovează sistemele “start-stop”. Într-o postare pe rețeaua X, el a scris: “Tehnologia Start/Stop: în care mașina ta moare la fiecare semafor roșu, astfel încât companiile să obțină un trofeu de participare la combaterea schimbărilor climatice. EPA l-a aprobat, iar toată lumea îl urăște, așa că încercăm să-l remediem”.
Până în 2023, sistemul start-stop, prezent pe 65% din vehicule, a contribuit la reducerea a aproape zece milioane de tone de emisii de gaze cu efect de seră anual, conform statisticii prezentate de Battery Council International, arată BiziDay

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Sistemul start-stop oprește automat motorul cu ardere internă, când vehiculul nu se mai deplasează, de exemplu la stop sau la semafor, și îl repornește, când vehiculul primește un impuls din partea șoferului, cum ar fi prin apăsarea frânei sau a ambreiajului. A fost introdus prima dată în 1970 de Toyota și, treptat, a devenit tot mai răspândit, pe măsură ce standardele de protecția mediului au fost înăsprite, cu scopul reducerii consumului de combustibil și a emisiilor poluante.
Potrivit organizației britanice de servicii auto Royal Automobile Club (RAC), funcționarea la ralanti este asociată cu 40 mii de decese pe an, în Marea Britanie. Totuși, unii șoferi sunt preocupați de riscul de a consuma, de fapt, mai mult combustibil, cât și de uzura motorului sau a bateriei. RAC afirmă că aceste preocupări sunt în mare parte mituri.

Mesajul șefului EPA vine în contextul în care Donald Trump a promis că va “dezlănțui prosperitatea, prin dereglementare”, unul din ordinele sale executive din ianuarie stabilind că agențiile precum EPA trebuie să elimine cel puțin zece reglementări anterioare, pentru fiecare una nouă adoptată.
“Vrem să ne asigurăm că americanii au acces la aer, pământ și apă curată. Acesta este primul pilon al alimentării revenirii în forță a Americii. Dar, în timp ce facem asta, trebuie să declanșăm dominația energetică, să urmărim reforma permiselor, să facem din America capitala mondială a inteligenței artificiale, să aducem înapoi locurile de muncă auto americane”, a declarat Zeldin pentru Fox Business Network, în martie.