Cele mai recente statistici privind vânzările de automobile din toată lumea, analizate de Profit.ro, arată că Tesla Model Y n-a rezistat decât un singur an în poziția de lider absolut al vânzărilor de mașini, dar performanța acestui model rămâne una excepțională, având în vedere că este vorba despre un automobil complet electric și care este produs de o marcă lansată în urmă cu numai 20 de ani.
Japonezii de la Toyota domină piața auto mondială nu doar cu volumul total de mașini vândute, ci și cu performanțele individuale ale modelelor sale. Liderul absolut al industriei auto a fost în 2024 Toyota RAV4, care a reușit să-și recupereze titlul în competiția cu Tesla Model Y. Conform cifrelor publicate de analistul Felipe Munoz, de la Jato Dynamics - care a reușit să compileze datele provenind din 153 de țări ale lumii, adică aproximativ 99% din piețele globale auto - RAV4 a depășit Model Y cu aproape 3.000 de automobile, în 2024.

SUV-ul produs în nu mai puțin de trei uzine, două în Japonia și una în Canada, este vândut și sub numele Wildlander pe unele piețe asiatice, iar volumul total înregistrat oficial se ridică la 1.187.000 de unități, mai multe cu 11% față de anul anterior.
Pe locul al doilea, Tesla Model Y a atins din nou un volum impresionant pentru o mașină care se lansa în urmă cu doar 5 ani, chiar dacă cifrele din 2024 au fost cu 3 procente mai mici decât în 2023: 1.185.000 de unități.
Dar cea mai spectaculoasă performanță a Toyota este faptul că în clasamentul primelor 10 cele mai vândut mașini din lume se află nu mai puțin de cinci modele diferite ale mărcii japoneze, situație care subliniază clar dominația acestui constructor auto.
Toyota Corolla Cross, un SUV compact lansat în 2020 pentru a susține cererea foarte mare pe segmentele SUV, a fost al treilea cel mai vândut model din lume, anul trecut, cu 859.000 de unități, în creștere cu 18% față de 2023.
Toyota Corolla sedan a fost al cincilea în clasament, cu 697.000 de unități, pickup-ul Toyota Hilux a ajuns la 617.000 clienți, în scădere cu 15%, iar sedanul Toyota Camry, vândut în SUA și Japonia preponderent, a înregistrat un volum de 593.000 de unități, în scădere cu 8 procente.
Este remarcabil și faptul că Tesla Model 3, al doilea automobil al mărcii conduse de Elon Musk, a intrat de asemenea în top 10, pe locul 9, cu 560.000 de unități.
Un detaliu la fel de important este și cel legat de apariția primului automobil al unei mărci din China, BYD Qin, o mașină care se vinde doar în China, cu toate tipurile de propulsie și care arată puterea pe care această țară o are în acest moment în a-și impune propriii producători la nivel global.

Ford F-150, pickup-ul american care a fost cândva și el pe primul loc în lume, care rămâne lider pe piața proprie, dar este amenințat și acolo de Toyota RAV4, a vândut 595.000 de unități și s-a clasat doar pe locul 7, în urma lui Hilux.
O ultimă remarcă trebuie făcută pe marginea consecvenței cu care Honda CR-V se menține în clasamentul celor mai vândute mașini din lume, cu un volum de 854.000 de unități, pe locul 4, beneficiind de imaginea foarte bună a mărcii, de prezența în toate regiunile globului și de tehnologia apreciată de clienți.
Perspectivele pentru 2025 vor fi destul de diferite, după cum arată situația la jumătatea anului, fiind preconizate scăderi accentuate pentru Tesla, care va avea un recul puternic în privința volumelor și locurilor din clasament, inclusiv o preconizată ieșire pentru Model 3 din top 10.
De asemenea, cel mai probabil vom asista la intrarea mai multor modele chinezești în această listă a elitelor industriei auto.