După Dacia – Renault și Ford, BMW România avertizează în legătură cu efectele creșterii taxelor: impact negativ asupra pieței auto

Auto/Transporturi   
După Dacia – Renault și Ford, BMW România avertizează în legătură cu efectele creșterii taxelor: impact negativ asupra pieței auto

Industria auto este prima afectată de majorarea TVA, având în vedere efectul semnificativ al creșterii taxei cu două puncte procentuale la produse cu valoare foarte mare, așa cum sunt automobilele. După Ford România și Renault Group, CEO-ul BMW România răspunde solicitării Profit.ro cu primele concluzii referitoare la măsurile fiscale anunțate de Guvernul României.

BMW România se așteaptă la o scădere a cererii de automobile, nu atât din cauza creșterii prețurilor, ci mai ales ca efect al scăderii cererii și prin prisma creșterii dobânzilor la instrumentele de finanțare, potrivit unei declarații transmise de directorul general Oliver Rademacher.

Urmărește-ne și pe Google News
Spania include și Wizz Air în ancheta privind taxele companiilor aeriene low-cost pentru bagajele de mână mai mari CITEȘTE ȘI Spania include și Wizz Air în ancheta privind taxele companiilor aeriene low-cost pentru bagajele de mână mai mari

„Înțelegem provocările actuale cu care se confruntă gestionarea bugetului României și necesitatea urgentă de măsuri clare și eficiente. Este de așteptat ca măsurile fiscale recent anunțate să reducă cheltuielile populației și să crească costurile de finanțare, ceea ce va avea probabil un impact negativ asupra pieței auto. Aceste efecte trebuie încă să le cuantificăm și să le înțelegem”, spune șeful BMW România pentru Profit.ro.

După Dacia – Renault și Ford, BMW România avertizează în legătură cu efectele creșterii taxelor: impact negativ asupra pieței auto

El este însă de părere că repornirea Rabla ar fi mult mai importantă în acest context, pentru că ar stimula cererea și ar putea echilibra efectele majorării taxelor și impozitelor. Ca și în cazul altor producători auto, BMW este preocupată însă de predictibilitate, un element vital pentru o companie.

„Mai important, posibila întrerupere a programelor Rabla ar putea avea un impact direct și semnificativ asupra sectorului auto, care devine deja evident în urma rezultatelor din luna iunie. Aș dori să subliniez că operațiunile noastre se bazează pe planificarea pe termen mediu și lung, care este crucială pentru gestionarea producției și a stocurilor. Predictibilitatea este vitală. Schimbările bruște pot perturba grav o industrie care joacă un rol esențial în contribuția la PIB și în generarea veniturilor bugetare, inclusiv din TVA”, a explicat Oliver Rademacher.

Cele două mari companii auto din România, Ford și Renault, au declarat anterior pentru Profit.ro că majorările pun în pericol echilibrul pieței auto din România, în contextul suspendării Programului Rabla.

„Creșterea TVA-ului anunțată recent va duce la majorarea semnificativă a prețurilor vehiculelor noi, fapt care se va oglindi în evoluția pieței auto din România. Într-un context în care accesibilitatea devine tot mai limitată pentru clienții persoane fizice, considerăm că menținerea și extinderea programului Rabla reprezintă o măsură esențială pentru a stimula cererea și a evita o contracție accentuată a vânzărilor în sectorul auto” au explicat reprezentanții Renault Group, compania care deține mărcile Dacia și Renault.

EXCLUSIV Renault și Ford transmit Guvernului român: Taxele vor mări semnificativ prețurilor mașinilor. Ramificații economice profund nefavorabile CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Renault și Ford transmit Guvernului român: Taxele vor mări semnificativ prețurilor mașinilor. Ramificații economice profund nefavorabile

La rândul lor, reprezentanții Ford România, compania care distribuie pe piața românească atât automobilele Ford produse la Craiova, cât și pe cele produse de această marcă în alte țări, susțin că există riscul unui „blocaj semnificativ” ca urmare a creșterilor de taxe.

„Constatăm cu îngrijorare că situația actuală, marcată de o întârziere considerabilă în lansarea programului RABLA și, ulterior, de suspendarea acestuia, generează ramificații economice profund nefavorabile. Aceste consecințe se resimt acut nu doar la nivelul clienților noștri, ci și asupra operațiunilor companiei noastre și, implicit, a întregii rețele de dealeri” a declarat pentru Profit.ro Roxana Capătă, director general Ford România Services.

„Majorarea costurilor de finanțare și volatilitatea cursului valutar, alături de recent anunțata creștere de TVA, au contribuit și continuă să contribuie la un blocaj semnificativ în domeniul nostru de activitate”, a mai spus Roxana Capătă.

viewscnt
Afla mai multe despre
majorare taxe industria auto
tva masini
bmw romania
renault romania
ford romania