Tesla a anunțat rezultatele financiare pentru trimestrul al doilea, cu cifre care au ridicat mari semne de întrebare pentru investitori, din punct de vedere al perspectivelor pe care compania le are în acest moment. Dar dincolo de cifrele standard publicate, bilanțul companiei relevă o scădere importantă a unei categorii de venituri care până acum au reprezentat o sursă constantă de cash.
Marile schimbări legislative din SUA și Europa au generat pierderi de venituri pentru Tesla, singurul producător global exclusiv de automobile electrice cu capacități foarte mari de producție. Este vorba despre veniturile din vânzările de credite de CO2, care până acum au reprezentat o sursă rapidă de bani, fără costuri.
Prin prisma faptului că vinde mașini electrice, Tesla a putut să-și pună la dispoziție creditul de CO2, în diferite forme, în funcție de legislație, altor constructori auto. În Europa, asocierea cu producători de mașini cu combustie a permis acestora să atingă țintele de emisii de CO2 în anii trecuți.

Pentru Tesla, veniturile au fost de ordinul sutelor de milioane de dolari trimestrial, anul trecut având venituri de 2,7 miliarde de dolari din aceste credite regulatorii.
În primele două trimestre ale lui 2025, sumele au scăzut cu procente importante. În trimestrul 1, potrivit calculelor Profit.ro, veniturile din credite de CO2 ale Tesla s-au redus cu circa 140 de milioane de dolari, respectiv 20% față de trimestrul 1 din 2024, iar în trimestrul al doilea veniturile din creditele verzi s-au redus și mai drastic, la 439 milioane dolari, reprezentând un declin de 36,5% față de perioada similară din 2024.
Pentru constructorii din Europa, schimbarea legislației în materie de emisii de CO2 a avut două etape. În primul rând, a crescut limita de CO2 și ponderea pe care o aveau mașinile cu emisii reduse sau cu emisii zero în calculul emisiilor totale. Acest lucru i-a determinat pe constructori să accelereze vânzarea de mașini electrice, chiar și cu riscul de diminuare a profitului. Acest lucru a îndepărtat nevoia majoră de cumpărare de credite de CO2.
Stellantis, principalul client al Tesla în anii trecuți, și-a lansat o gamă extinsă de mașini electrice, care acoperă nevoile companiei pentru limitele impuse de Comisia Europeană. În al doilea rând, presiunea constructorilor asupra Comisiei Europene au determinat instituția să accepte o derogare de la legislație. Practic, contstructorii auto au posibilitatea să atingă limitele de emisii cu o medie pe trei ani, în loc de limite anuale. Acest lucru le-a dat și mai multă libertate pentru a-și pregăti și lansa mașinile electrice.

Și în SUA, lucrurile se schimbă radical, pentru că Administrația Trump a anunțat eliminarea penalizărilor pentru depășirea limitelor de emisii, simultan cu anularea subvențiilor federale la achiziția de mașini electrice. Acest lucru va determina încetarea contractelor de achiziție de credite de emisii de către producătorii care vând mașini în SUA, de la constructorii de mașini electrice, în special de la Tesla.
Previziunile referitoare la rezultatele financiare anuale ale Tesla, pe care compania nu le face în mod normal, dar pe care le fac analiștii financiari, nu arată deloc optimiste, din punctul de vedere al acestor venituri, care au acoperit aproximativ peste 2% din veniturile totale ale companiei.
Dispariția acestora și mai ales faptul că Tesla nu le poate controla vor adânci scăderile veniturilor și ale profiturilor, generate de scăderea vânzărilor de automobile electrice, care pare că nu se mai oprește.

În plus, Elon Musk a anunțat că nu are în plan lansarea unui noi model Tesla, ci doar a unei versiuni mai ieftine a lui Model Y.
„Oamenii nu au bani, nu-și permit să cumpere un automobil electric”, a spus șeful Tesla în conferința în care a prezentat rezultatele financiare pe trimestrul al doilea.