Alianță ruso-americană în Marea Neagră? Lukoil vrea să exploateze în comun cu Exxon gazele din offshore-ul României

Alianță ruso-americană în Marea Neagră? Lukoil vrea să exploateze în comun cu Exxon gazele din offshore-ul României
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 dec 2015

Gigantul energetic rus Lukoil vrea să demareze discuții cu "omologul" său american ExxonMobil în vederea dezvoltării în comun a perimetrelor offshore de gaze naturale din apele teritoriale românești ale Mării Negre, a declarat vicepreședintele Lukoil, Leonid Fedun, într-o conferință de presă, citat de Bloomberg.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Vicepreședintele Lukoil, Leonid Fedun, a anunțat, luni, într-o conferință de presă că firma rusă are de gând să poarte discuții cu Exxon Mobil Corp. pentru dezvoltarea în comun a blocurilor de hidrocarburi amplasate în sectorul românesc al Mării Negre.

Din declarația lui Fedun consemnată de Bloomberg nu reiese limpede dacă vicepreședintele grupului rus s-a referit doar la perimetrele concesionate de Lukoil în sectorul românesc al Mării Negre, respectiv Rapsodia, unde rușii au descoperit recent un zăcământ estimat preliminar la 30 miliarde mc de gaze, echivalentul consumului pe 3 ani al României, și Trident, sau la toate câmpurile de hidrocarburi de pe platforma continentală românească a Mării Negre, inclusiv la perimetrul Neptun Deep, unde consorțiul OMV Petrom-ExxonMobil a descoperit, în 2012, un zăcământ de gaze naturale estimat preliminar la 42-84 miliarde de metri cubi.

În primele 9 luni din 2015, Lukoil a marcat drept pierderi costuri totale de 371 milioane dolari cu forajul de sonde de explorare declarate neproductive în apele teritoriale românești ale Mării Negre.

În al treilea trimestru al anului, pierderile Lukoil cauzate de costurile cu forajul de sonde de explorare neproductive în apele teritoriale ale Mării Negre s-au ridicat la 127 milioane dolari. În primele 6 luni din 2015, acestea fuseseră de 244 milioane dolari.

Profitul net al grupului Lukoil a scăzut cu 60% în primele 9 luni din 2015, de la 5,74 la 2,31 miliarde dolari, iar profitul operațional (EBITDA) s-a redus cu 32%, de la 14,77 la 10,02 miliarde lei, potrivit ultimului raport trimestrial al Lukoil.

"Profitul nostru net a fost afectat semnificativ de înjumătățirea prețurilor la hidrocarburi, de trecerea la pierderi a unor costuri cu forajul de sonde de explorare declarate neproductive în România, în sumă de 371 milioane dolari și de o pierdere de 80 milioane dolari generată de vânzarea participației noastre la compania Caspian Investment Resources Ltd.", se arată în documentul citat.

Atât sortimentul de țiței Brent, cât și cel Ural, au suferit ieftiniri de circa 48% în primele 9 luni din 2015, comparativ cu perioada similară a anului trecut, fiind cotate, la finalul lunii septembrie 2015, la 55,3, respectiv 54,2 dolari/baril. Cotațiile ambelor sortimente depășeau 104 dolari/baril în septembrie 2014.

Cheltuielile de capital ale Lukoil cu proiectul de explorare derulat în apele teritoriale românești ale Mării Negre s-au triplat în primele 9 luni din 2015, crescând de la 95 milioane dolari în ianuarie-septembrie 2014 la 292 milioane dolari în primele 3 trimestre ale anului în curs.

Lukoil a anunțat, la jumătatea lunii octombrie, descoperirea unui zăcământ important de gaze naturale în sectorul românesc al Mării Negre, estimările preliminare, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, indicând prezența de resurse de gaze în cantitate care poate depăși 30 miliarde de metri cubi, echivalentul consumului pe 3 ani al României.

Descoperirea a fost făcută pe perimetrul offshore Trident din apele teritoriale românești ale Mării Negre. Concesiunea este deținută de Lukoil Overseas Atash BV, care are și statut de operator al perimetrului, cu 72% din drepturi, în parteneriat cu PanAtlantic Petroleum (18%) și Romgaz (10%).

Descoperirea a fost făcută prin intermediul sondei de explorare Lira, lucrările de explorare fiind finalizate în septembrie, potrivit Lukoil și Romgaz.

"Conform rezultatelor preliminare ale analizei datelor obținute în timpul forajului, precum și ale investigațiilor geofizice, sonda Lira – 1X a întâlnit un rezervor de gaze cu o grosime de 46 metri. În conformitate cu datele seismice, suprafața zăcământului poate atinge 39 kmp, iar rezervele, care urmează a fi confirmate de forajul de evaluare, pot depăși 30 miliarde metri cubi de gaze naturale", se arată în comunicatele celor două companii.

În 2012, compania americană ExxonMobil și OMV Petrom au anunțat că au descoperit, tot în Marea Neagră, un zăcământ de gaze naturale estimat preliminar la 42-84 miliarde de metri cubi.

În acest an, consorțiul OMV Petrom-ExxonMobil a finalizat forajul a patru sonde de explorare în Marea Neagră și continuă forajul sondei Domino-4, inițiat în luna septembrie.

“Se preconizează ca această campanie de foraj de explorare să continue până la sfârșitul anului 2015. Rezultatele obținute până acum, împreună cu datele care vor fi obținute din viitoarele activități de explorare, vor fi utilizate pentru evaluarea potențialului întregului perimetru“, se arată în raportul OMV Petrom pe trimestrul III al anului.

Investițiile în explorare ale OMV Petrom au crescut cu 36% în primele 9 luni din 2015, la 1,087 miliarde lei. Cheltuielile propriu-zise de explorare din ianuarie-septembrie 2015 s-au majorat cu 62%, la 261 milioane lei.

OMV Petrom a consemnat pierderi în trimestrul III al anului, cifrate la 46 milioane lei, față de un câștig de 691 milioane lei în T2 2015 și de peste 1 miliard de lei în trimestrul corespunzător din 2014, iar profitul net pe primele 9 luni din 2015 a scăzut la mai puțin de jumătate comparativ cu rezultatul din perioada similară a anului trecut, respectiv la 991 milioane lei, din cauza scăderii abrupte a prețurilor la țiței.

viewscnt
Afla mai multe despre
lukoil
exxonmobil
omv petrom
gaze naturale
marea neagra