ANALIZĂ Prelungirea și schimbarea plafonării la energie și gaze. Guvernul aleargă după 2 iepuri

ANALIZĂ Prelungirea și schimbarea plafonării la energie și gaze. Guvernul aleargă după 2 iepuri
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 feb 2024

Guvernul vrea să prelungească și să modifice actualul sistem complex de plafonare a prețurilor finale la energie și gaze, care include și reglementarea cotațiilor de vânzare practicate de producători pe piețele angro de profil, supraimpozitarea producătorilor, precum și compensarea furnizorilor pentru diferențele dintre costurile de achiziție angro și prețurile plafonate facturate clienților.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Din analiza schimbărilor pregătite, aflate încă în stadiu de draft ;i prezentate ieri, rezultă că Executivul vrea atât reducerea prețurilor finale pentru cei mai mari consumatori, casnici și noncasnici, cât mai ales diminuarea poverii bugetare a întregului sistem.

Boloș: Cred că în prima jumătate a anului 2025 se vor lua măsurile fiscale, care, probabil, vor intra în vigoare începând cu 1 iulie CITEȘTE ȘI Boloș: Cred că în prima jumătate a anului 2025 se vor lua măsurile fiscale, care, probabil, vor intra în vigoare începând cu 1 iulie

Plafonarea prețurilor finale ar urma astfel să fie prelungită cu un an, până la 31 martie 2026.

Se are însă în vedere ca, de la 1 aprilie anul acesta, cel mai mare plafon de preț la curent electric pentru populație, de 1,3 lei/kWh, prevăzut pentru consumuri între 255 și 300 kWh pe lună, precum și pentru depășirea limitei de consum de 300 kWh pe lună, să fie redus la 1,2 lei/kWh.

Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme CITEȘTE ȘI Inspectorii antifraudă vor avea dreptul să poarte arme

De asemenea, se vrea stabilirea, tot de la 1 aprilie 2024, a unui plafon unic de preț final la electricitate, pentru toți consumatorii noncasnici și pentru întreg consumul acestora, de 1 leu/kWh.

În același timp, Guvernul vrea reducerea semnificativă, cu peste 22%, de la 900 la 700 lei/MWh, a pragului de preț mediu ponderat angro de achiziție de energie la care statul le plătește compensații furnizorilor de la buget.

Microsoft vrea să angajeze în România peste 400 persoane: În Franța e mult mai greu. Pentru gigantul american, România este high growth country CITEȘTE ȘI Microsoft vrea să angajeze în România peste 400 persoane: În Franța e mult mai greu. Pentru gigantul american, România este high growth country

Mecanismul obligatoru de achiziție, prin care cei mai importanți producători vând prin intermediul OPCOM la preț reglementat de 450 lei/MWh către furnizorii cu clienți finali în portofoliu, distribuitori și Transelectrica, ar urma să devină opțional de la 1 iulie 2024 și să fie eliminat cu totul la finalul anului. Totodată, se vrea scăderea prețului reglementat, de la 450 la 400 sau chiar 350 lei/MWh.

Coroborat, pentru tranzacțiile angro din piața liberă, se vrea scăderea pragului de impunere a supraimpozitării veniturilor suplimentare tot cu peste 22%, de la 450 la 350 lei/MWh. Pe de altă parte, cota de impunere pentru veniturile suplimentare ar urma să scadă de la 100% la 80%. Dar asta în condițiile în care supraimpozitarea din energie face obiectul mai multor procese în justiție, unele dintre ele ajunse chiar pe masa Curții Constituționale.

Boloș despre Roșia Montană: Poate avem surpriza unei decizii nemonetare, care obligă România să continue exploatarea. Proces și sumă care ne dau fiori CITEȘTE ȘI Boloș despre Roșia Montană: Poate avem surpriza unei decizii nemonetare, care obligă România să continue exploatarea. Proces și sumă care ne dau fiori

La gaze naturale, producătorii români vor fi obligați să vândă angro, pentru acoperirea consumului populației și CET-urilor, nu la prețul reglementat unic de acum, de 150 lei/MWh, ci la cel mai mic preț dintre cotația menționată și prețul mediu al pieței libere rezultat din tranzacțiile cu livrare în luna de consum.

În același timp, Guvernul preconizează eliminarea principalului stimulent pentru producători în ceea ce privește vânzările angro la preț reglementat. În prezent, producătorii de gaze nu sunt supraimpozitați pe vânzările reglementate de cantități destinate casnicilor și CET-urilor. De la 1 aprilie 2024, însă, se vrea aplicarea impozitului pe veniturile suplimentare și pentru cantitățile vândute la cotație reglementată.

Subscrierile din programul Fidelis depășesc reperul de 100 milioane euro. În piața secundară se găsesc titluri la scadențele scurte care oferă randamente mai mari decât cele din ofertă CITEȘTE ȘI Subscrierile din programul Fidelis depășesc reperul de 100 milioane euro. În piața secundară se găsesc titluri la scadențele scurte care oferă randamente mai mari decât cele din ofertă

La finalul lunii ianuarie, statul avea datorii restante de 4 miliarde de lei față de furnizorii de energie electrică și gaze naturale, reprezentând compensații cuvenite pentru acoperirea diferențelor dintre costurile de achiziție angro din piețe ale acestora și prețurile plafonate prin lege facturate consumatorilor finali.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat la jumătatea lunii că, în perioada următoare, va promova în Guvern un act normativ cu măsuri pentru reducerea facturilor la energie, dar fără a modifica nivelul actual al plafoanelor la schema de compensare pentru consumatori casnici și industriali.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare prețuri energie gaze
supraimpozitare producători energie gaze
compensații buget furnizori energie gaze
facturi energie gaze