Arabia Saudită se oferă să își reducă producția de petrol dacă Iranul acceptă înghețarea propriei producții

Arabia Saudită se oferă să își reducă producția de petrol dacă Iranul acceptă înghețarea propriei producții
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 23 sep 2016

Arabia Saudită s-a oferit să își reducă producția de petrol dacă Iranul acceptă să își plafoneze propria producție în acest an, un compromis menit să asigure încheierea unui acord la nivelul marilor exportatori mondiali după reuniunea informală a membrilor OPEC de săptămâna viitoare, potrivit unor surse familiare cu situația.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Arabia Saudită a transmis în această lună Teheranului că este dispusă să își reducă producția de petrol până la valorile înregistrate în primele luni ale anului, cu condiția ca Iranul să înghețe propria producție la nivelul actual, de 3,6 milioane barili pe zi, au spus pentru Reuters sursele menționate.

Autoritățile iraniene încă nu au răspuns dacă acceptă oferta.

Propunerea Arabiei Saudite denotă o schimbare de strategie din partea celui mai mare petrolist al lumii, responsabil pentru actuala politică privind producția lunară aplicată de OPEC. Conform uneia dintre sursele menționate, doi dintre aliații Arabiei Saudite, Qatar și Kuweit, vor contribui de asemenea la reducerea producției OPEC, dacă se va ajunge la o înțelegere în acest sens.

Ultima dată când membrii OPEC au fost de acord să reducă producția organizației a fost în 2008, când cererea mondială a scăzut dramatic pe fondul crizei financiare.

Arabia Saudită revine, după 2 ani, în fruntea clasamentului marilor producători de petrol, detronând SUA CITEȘTE ȘI Arabia Saudită revine, după 2 ani, în fruntea clasamentului marilor producători de petrol, detronând SUA

Membrii OPEC se vor întâlni săptămâna viitoare la Alger pentru a discuta despre evoluția pieței mondiale a petrolului. Totodată, reprezentanții organizației sunt așteptați să reia discuțiile pe tema unui potențial acord cu marii producători din afara OPEC referitor la plafonarea producției globale, dicuții la care va participa și Rusia.

Reprezentantul permant al Rusiei la OPEC, Vladimir Voronkov, a declarat marți că țara sa va sprijini un acord care ar viza stabilizarea prețurilor timp de un an.

Sursele citate de Reuters nu au spus cu cât ar fi dispusă Arabia Saudită să scadă producția de petrol în cazul în care Iranul acceptă plafonarea propriei producții. În august, cel mai mare producător al cartelului a produs 10,6 milioane de barili de petrol/zi, aproape de recordul absolut de 10,67 milioane de barili înregistrat în luna anterioară. De la începutul anului și până în iulie, producția țării a fost de circa 10,2 milioane petrol/zi.

Cotațiile petrolului înregistrau evoluții mixte vineri după-amiază, după un raliu de două zile. În jurul orei 14:35, petrolul Brent era tranzacționat la 47,73 dolari/baril, în urcare cu 0,1% raportat la închiderea de joi, în timp ce prețul barilului de WTI era în scădere cu 0,2%, la 46,23 dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
arabia saudita
iran
productie
opec
acord