Băncile românești de stat CEC și fosta EximBank pot finanța construirea noii centrale în cogenerare din cartierul bucureștean Titan, dezvoltată tot de o companie de stat

Energie   
Băncile românești de stat CEC și fosta EximBank pot finanța construirea noii centrale în cogenerare din cartierul bucureștean Titan, dezvoltată tot de o companie de stat

Băncile românești de stat CEC Bank și Exim Banca Românească, fosta EximBank, au înaintat o ofertă neangajantă de creditare pentru finanțarea lucrărilor de construire a noii centrale de producție de energie termică și electrică în cogenerare pe gaze naturale din cartierul bucureștean Titan, pe amplasamentul celei vechi dezafectate, proiect dezvoltat tot de o companie de stat, Titan Power SA, controlată indirect de Ministerul Energiei.

Oferta neangajantă a sindicatului format de cele 2 instituții de credit ale Ministerului Finanțelor a fost aprobată recent de acționarul majoritar direct al Titan Power SA, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Producătorii francezi de vin și brânzeturi se tem de un ”dezastru” în urma tarifelor anunțate de Trump pentru UE CITEȘTE ȘI Producătorii francezi de vin și brânzeturi se tem de un ”dezastru” în urma tarifelor anunțate de Trump pentru UE

În cazul în care va fi semnat contractul de împrumut, rambursarea acestuia va fi garantată cu ipotecă mobiliară pe pachetul majoritar de 67,3% din acțiunile Titan Power deținut de SAPE.

Electrocentrale Grup, tot a Ministerului Energiei, are în posesie restul de capital.

Valoarea proiectului noii centrale este estimată la circa 76 milioane euro, cu tot cu TVA.

UE prelungește până în august suspendarea contramăsurilor tarifare împotriva Statelor Unite CITEȘTE ȘI UE prelungește până în august suspendarea contramăsurilor tarifare împotriva Statelor Unite

Contractul de realizare ″la cheie″ a unității de producție de energie electrică și termică a fost atribuit companiei de construcții Synergy Construct, parte a grupului Synergy al antreprenorilor Savaș Günata și Huseyin Karali, potrivit Focus Energetic. Atribuirea a fost efectuată în urma unei a doua proceduri de achiziție, prima fiind anulată.

Noua centrală, menită să îmbunătățească alimentarea cu căldură și apă caldă în sistem centralizat a locuitorilor din zonă, dar și să întărească securitatea aprovizionării cu electricitate a Capitalei, este gândită să aibă o putere instalată electrică de până la 50 MW și una termică de până la 40 MW.

Avertisment dur al șefului JPMorgan pentru liderii europeni: ”Europa pierde teren în fața SUA și Asiei” CITEȘTE ȘI Avertisment dur al șefului JPMorgan pentru liderii europeni: ”Europa pierde teren în fața SUA și Asiei”

Anul trecut, proiectului i-a fost respinsă solicitarea de finanțare UE nerambursabilă, prin Fondul de Modernizare, de către Banca Europeană de Investiții (BEI).

Vechiul CET Titan, construit în anii ’60, a fost oprit în 2009 și scos din funcțiune în 2014, din cauza uzurii fizice și morale avansate.

Terenul, care s-a aflat în proprietatea Electrocentrale Grup și a fost introdus în capitalul Titan Power ca aport în natură, beneficiază de posibilitate de racordare facilă la rețelele de gaze, apă și energie electrică, aflate în proximitate.

viewscnt
Afla mai multe despre
titan power
centrală cogenerare titan
căldură apă caldă bucurești
centrală cogenerare nouă titan
sape sa