Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a acordat autorizație de înființare pentru conductele de alimentare din amonte aferente activității de producție a gazelor naturale în cadrul proiectului de exploatare offshore Neptun Deep, cel mai mare din Marea Neagră românească, la care concesionari sunt OMV Petrom și Romgaz.
Actul de reglementare vizează infrastructura critică ce leagă perimetrul de exploatare offshore din Marea Neagră de terminalul de la țărm, în zona comunei Tuzla, județul Constanța. În energie și gaze, autorizațiile de înființare sunt acordate pentru proiecte cu lucrări gata de a fi demarate, având inclusiv finanțare asigurată.

Obiectivele vizate de autorizație includ conducte de transport din zona offshore în zona onshore, subtraversări de plajă, faleză, drumuri și cale ferată, stația de reglare-măsurare Tuzla (SRM Tuzla) și infrastructura asociată (centru de control, platforme, iluminat, împrejmuiri).
Valoarea totală a lucrărilor autorizate este estimată la 3,77 miliarde lei, fără TVA (4,48 miliarde lei cu tot cu TVA). Autorizația este valabilă până la 8 decembrie 2045, în conformitate cu prevederile reglementărilor în vigoare.

Potrivit ANRE, decizia de acordare a autorizației de înființare marchează o etapă esențială în derularea proiectului de dezvoltare-exploatare a celui mai important zăcământ de gaze naturale descoperit în România în ultimele decenii.
″Acordarea acestei autorizații de înființare reprezintă încă un pas important în direcția valorificării eficiente a resurselor strategice ale României din Marea Neagră. Neptun Deep nu este doar un proiect energetic, ci un punct de plecare pentru planul ambițios al României, acela de a deveni exportator de securitate energetică în regiune. ANRE rămâne ferm angajată în sprijinirea investițiilor care au rolul de a transforma România într-un campion energetic al Europei Centrale și de Sud-Est″, a declarat președintele ANRE, George Niculescu.
Producția viitoare de gaze naturale a României din perimetrul offshore Neptun Deep, cel mai mare din largul apelor românești ale Mării Negre, se numără printre argumentele cu care Comisia Europeană a propus oficial interzicerea importurilor de gaze extrase din Rusia în UE de la sfârșitul anului 2027. Este anul în care concesionarii OMV Petrom și Romgaz estimează că vor începe să scoată metan din Neptun Deep și să-l livreze în sistemul național românesc de transport al gazelor naturale, cu posibilități de export.