De la Distrigaz la ENGIE – 20 de ani de activitate în energia din România

Energie   
De la Distrigaz la ENGIE – 20 de ani de activitate în energia din România

Grupul ENGIE împlinește anul acesta două decenii de activitate continuă în industria energetică din România și are planuri semnificative de extindere și dezvoltare în continuare a operațiunilor sale locale.

Asta în condițiile în care piața românească de profil a fost caracterizată, în perioada recentă, de instabilitate legislativă și fiscală, precum și de schimbări frecvente de reglementări, precum și de factori care au făcut din ce în ce mai dificilă desfășurarea unei activități sustenabile și previzibile în sector.

Urmărește-ne și pe Google News

Practic, în prezent, ENGIE râmâne una dintre puținele companii multinaționale de anvergură cu o prezență activă și consecventă pe piața din România.

Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania

Nicolas Richard, CEO ENGIE Romania

Diversificare, de la gaze la electricitate

Totul a început în 2005, prin preluarea a 51% din acțiunile societății românești de stat Distrigaz Sud SA de către ″strămoașa″ ENGIE - GDF Suez, inițial Gaz de France (GDF).

Prezentă inițial numai în sectoarele de distribuție, furnizare și servicii suport de gaze naturale din România, compania s-a extins progresiv, în timp, pe piața energiei electrice, în producție de electricitate verde, furnizare, trading, activități de inginerie și proiectare, mobilitate electrică, precum și servicii energetice diverse.

Dezvoltarea s-a realizat atât prin creștere organică, prin extinderea continuă a activității, cât și prin achiziții de companii.

Rebranding ″verde″

Brandul ENGIE a fost lansat în România în anul 2015, ca urmare a implementării procesului de rebranding derulat la nivel internațional de către grupul GDF Suez. Asta într-un context în care domeniul energiei era marcat de schimbări profunde, tranziția energetică urca accelerat în ierarhia priorităților globale, iar reducerea consumului de energie, prin implementarea unor măsuri de eficiență energetică, digitalizarea informației și dezvoltarea energiilor nepoluante, deveneau tot mai importante.

″Aniversarea a 20 de ani de prezență în România nu este doar un moment de bilanț, ci și o oportunitate de a privi cu încredere spre viitor. În tot acest timp, am fost nu doar martori, ci și actori activi ai transformărilor profunde din sectorul energetic. Prin investiții semnificative – de peste 2 miliarde de euro – și prin implicarea unei echipe excepționale, am reușit să oferim soluții sigure, eficiente și sustenabile pentru milioane de români″, a declarat CEO-ul ENGIE Romania, Nicolas Richard.

Palmares

În cei 20 de ani de activitate, ENGIE a investit 1,265 milioane euro în extinderea și modernizarea rețelei de distribuție a gazelor naturale, a cărei lungime a crescut de la 14.200 km la 24.000 km. Compania a reabilitat și modernizat peste 8.000 km de conducte, prin înlocuirea oțelului cu polietilena. Numărul de utilizatori racordați la rețea s-a dublat față de 2005, ajungând la 2,28 milioane.

ENGIE are în prezent 2,16 milioane de clienți cărora le furnizează gaze naturale, aproape 836.000 de contracte de servicii energetice pentru clienți casnici, 34,5 MW de capacitate instalată fotovoltaică pentru clienți și un portofoliu de peste 1.700 de stații de încărcare de mașini electrice.

În urma unor investiții de peste 320 milioane euro, ENGIE și-a dezvoltat un portofoliu local de producție de energie regenerabilă cu putere instalată însumată de 248 MW, constând în 3 parcuri eoliene (178 MW) și 6 parcuri fotovoltaice (70 MW). Obiectivul companiei pe acest segment este să ajungă la o capacitate regenerabilă instalată de 1.000 MW până în 2030.

De la Distrigaz la ENGIE – 20 de ani de activitate în energia din România

Oameni și comunități

ENGIE Romania este un angajator de referință pe piața locală a muncii, având 4.400 de angajați și investiții de peste 243,5 milioane de lei în dezvoltarea profesională a angajaților săi. Această investiție subliniază angajamentul companiei față de formarea continuă, contribuind la creșterea performanței și adaptabilității echipei sale într-un sector în permanentă evoluție. Programele de instruire au fost dedicate tuturor nivelurilor organizației – de la manageri și specialiști, până la personalul din zona operațională.

Aceeași viziune pe termen lung ghidează și implicarea activă a ENGIE în viața comunităților. Responsabilitatea socială este parte integrantă din ADN-ul companiei, care a direcționat, în ultimii aproximativ 20 de ani, peste 15 milioane de euro către proiecte din domeniile educației, mediului  și eficienței energetice, sănătății și sportului românesc, de care au beneficiat peste 600.000 de persoane.

″Mai presus de infrastructură și tehnologie, forța noastră rămân oamenii – colegii care construiesc în fiecare zi, clienții care ne acordă încrederea lor și comunitățile pe care le susținem și alături de care construim povești frumoase. ENGIE este astăzi mai mult decât un furnizor de energie: este un partener de încredere și un actor-cheie în tranziția energetică, cu o misiune clară – să construim, împreună, un viitor mai prietenos cu mediul și mai responsabil față de societate″, conchide CEO-ul Nicolas Richard.

De la Distrigaz la ENGIE – 20 de ani de activitate în energia din România

De la Distrigaz la ENGIE – 20 de ani de activitate în energia din România
viewscnt
Afla mai multe despre
engie
distrigaz