E.On vrea să investească 2 miliarde de lei în următorii 4 ani în rețelele de distribuție de electricitate și gaze din România

E.On vrea să investească 2 miliarde de lei în următorii 4 ani în rețelele de distribuție de electricitate și gaze din România
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 mai 2020

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, a anunțat că intenționează să investească numai în acest an aproximativ 456 milioane de lei în modernizarea rețelelor de distribuție de energie electrică și gaze naturale, după ce anul trecut a efectuat investiții care s-au ridicat la un nivel similar.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Mai exact, în 2020, pe parte de electricitate vor fi investiți 249 milioane lei în principal pentru continuarea implementării SCADA și automatizarea sistemului de distribuție, SMART metering, modernizarea rețelelor aeriene și a stațiilor de transformare, înlocuiri de transformatoare, și pentru racordarea de noi consumatori. Pe partea de gaze naturale sunt prevăzute investiții de 207 milioane lei obiectivul principal fiind modernizarea a peste 350 km de conducte și branșamente”, precizează un comunicat al Delgaz.

În 2019, Delgaz Gris a investit 457 milioane de lei în modernizarea a 450 km de rețea electrică și 340 km de rețea de gaze naturale. Totodată, compania promite că până în 2028 peste 700 de mii dintre clienții său vor beneficia de contorizare inteligentă până în 2028;

În 2019, valoarea investițiilor din domeniul distribuției de energie electrică ale Delgaz a fost de circa 242 milioane lei. Au fost realizate lucrări de modernizare în 61 de stații de transformare, altele 4 fiind integrate în SCADA (achiziție de date și control la distanță). Rețeaua electrică a fost modernizată pe o lungime de peste 450 km, inclusiv prin montarea a peste 1100 echipamente telecomandate. Au fost modernizate 106 de posturi de transformare și au fost integrate în SCADA 36 de unități. Totodată, rețeaua de electricitate a fost extinsă cu circa 340 de km pentru racordarea de noi consumatori.

FOTO Imagini satelitare arată blocajul provocat de coronavirus în economia americană CITEȘTE ȘI FOTO Imagini satelitare arată blocajul provocat de coronavirus în economia americană

În ceea ce privește distribuția de gaze naturale, Delgaz susține că a investit peste 215 milioane lei, sistemul de distribuție fiind reabilitat și modernizat pe o lungime de circa 340 km. În același timp, rețeaua a fost extinsă cu peste 170 km pentru conectarea de noi clienți.

“Criza prin care trecem a demonstrat fără echivoc rolul vital al energiei în viața noastră de zi cu zi și este foarte important ca investițiile să continue. Modernizarea și digitalizarea rețelelor rămân prioritățile noastre în perioada următoare. Avem în vedere investiții de 1,9 miliarde de lei până în 2023. Din această sumă, 1.065 milioane lei sunt pentru modernizarea rețelei de electricitate, iar 836 mil. lei pentru cea de gaze naturale”, a declarat Csulak Ferenc, Director General al Delgaz Grid.

În ultimii ani au fost instalate la consumatorii Delgaz, prin programe de investiții succesive în valoare de aproximativ 130 de milioane de lei, un număr de circa 320.000 de contoare inteligente. Pentru 2019-2028 ținta companiei este montarea a aprox. 397.000 de contoare, valoarea investițiilor fiind de circa 126,5 milioane de lei. Aceasta înseamnă că peste 700.000 de clienți, reprezentând 50% din totalul clienților racordați la rețeaua de electricitate ale companiei, vor avea instalate contoare inteligente până la sfârșitul lui 2028.

Recent, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat că a adoptat o reglementare prin care rata reglementată de rentabilitate a capitalului investit va fi de 6,39% pentru investițiile curente și de 7,29% pentru investițiile noi în domeniul distribuției de electricitate și gaze naturale.

viewscnt
Afla mai multe despre
e.on
delgaz
investitii
românia