ANRE a stabilit o rată de rentabilitate pentru distribuitori, transportatori și operatori de sistem de 6,39%, cu 0,2% peste rata pe care o propusese inițial

ANRE a stabilit o rată de rentabilitate pentru distribuitori, transportatori și operatori de sistem de 6,39%, cu 0,2% peste rata pe care o propusese inițial
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 6 mai 2020

Rata de reglementate a rentabilității capitalului investit aplicată la stabilirea tarifelor pentru serviciile de distribuție, de transport și de sistem a energiei electrice și gazelor naturale va fi de 6,39%, a decis miercuri Comitetul de Reglementare al Autorități Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Deși Ordinul nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial, informația a fost confirmată pentru Profit.ro de vicepreședintele ANRE Zoltan Nagy-Bege.

“Am decis o rată de rentabilitate de 6,39%. Cum, potrivit metodologiei, pentru investițiile noi din baza de active reglementate este prevăzută o creștere de un punct procentual, în cazul acestora, rata de rentabilitate va fi de 7,39%. Prevederea majorării cu un punct procentual la investițiile a fost introdusă în 2018, când am adoptat vechea rată de 5,66%. Apoi a intervenit guvernul și a stabilit singur o rată de 6,9%”, a declarat pentru Profit.ro vicepreședintele ANRE.

EXCLUSIV eMAG intră pe o nouă piață, de 500 milioane de euro, și vrea o cotă de peste 10% în următorii 3-5 ani CITEȘTE ȘI EXCLUSIV eMAG intră pe o nouă piață, de 500 milioane de euro, și vrea o cotă de peste 10% în următorii 3-5 ani

Inițial, spre finalul lunii aprilie, ANRE anunțase că a elaborat un proiect de ordin în care stabilise o nouă rată de rentabilitate, de 6,19%, precizând că nu a fost ajutată de nicio instituție sau firmă de consultanță, deși a depus toate eforturile în acest sens. “ANRE a demarat procesul de stabilire a RRR încă din luna ianuarie, prin inițierea unei proceduri concurențiale de selectare a unui consultant independent, care să realizeze un studiu privind stabilirea nivelului parametrilor utilizați în formula de calcul a acestuia. Deși a derulat două sesiuni de licitație publică în conformitate cu procedurile legale de achiziție publică, nu s-a putut selecta un consultant”, susține ANRE în nota de fundamentare a proiectului de ordin.

Totodată, Autoritatea preciza că, pentru a stabili valorile elementelor care intră în calculul RRR, a transmis scrisori către Banca Națională a Romaniei, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Academia Română - Institutul de Economie Mondială și Comisia Națională de Prognoză, prin care a solicitat transmiterea nivelului unor elemente macroeconomice relevante pentru stabilirea RRR.

“Din păcate, ANRE nu a primit datele solicitate, cu excepția ratei estimate a inflației din partea Comisiei Naționale de Prognoză”, susținea instituția.

Noua rată de rentabilitate, de 6,39% este mai mare decât cea din proiectul inițial al ANRE, de 6,19% și decât decât cea stabilită în prealabil de Aitoritate, de 5,66%, dar mai mică decât cea prevăzută prin OUG (deși ea trebuia stabilită prin ordin ANRE, OUG abrogat între timp) de guvernarea PSD, de 6,9%.

Rata de rentabilitate stabilită de ANRE este importantă atât pentru companii, de ea depinzând nivelul de investiții efectuate de acestea, cât și pentru consumatori, pentru că acesta este un cost care se regăsește în tarifele de distribuție, transport și sistem, după caz, din factură.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
rata de rentabilitate
investiții noi