În pofida intenției de interzicere de către UE a importurilor de gaze rusești, livrările Gazprom către Europa prin gazoductul TurkStream, prin care acestea ajungând inclusiv în România, au crescut în prima jumătate a anului cu 7,3 %, ajungând la un total de 8,3 miliarde de metri cubi, potrivit datelor Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de gaze (ENTSOG).
De ce este important Încheierea de contracte noi de import de gaze naturale rusești, inclusiv semnarea de acte adiționale la cele existente pentru suplimentarea cantităților comandate, va fi interzisă de la 1 ianuarie 2026 în UE, iar livrările efectuate în baza înțelegerilor în prezent în vigoare trebuie să înceteze cel mai târziu la finalul anului 2027.
Mai este interesant În Anexa actului normativ european figurează o listă de puncte de interconectare pe unde se prezumă că sunt tranzitate doar gaze rusești, cu excepția cazului în care importatorul poate furniza autorităților vamale dovezi fără echivoc că gazele naturale importate provin dintr-o altă țară decât Federația Rusă și au fost doar în tranzit prin Rusia. Printre acestea se numără și cel dintre Bulgaria și Turcia, Strandzha 2 – Malkoclar, parte a gazoductului TurkStream, prin care se efectuează importuri și în România.

În pofida creșterii din primul semestru, în luna iunie a fost înregistrat un declin al livrărilor gazelor rusești, care au scăzut cu 21 % față de luna mai și cu 4 % față de iunie 2024.
Scăderea, în volum de 1,13 miliarde de metri cubi, s-a datorat lucrărilor de întreținere programate pe secțiunea submarină a conductei.
TurkStream, care are o capacitate anuală de 31,5 miliarde de metri cubi, trece pe sub Marea Neagră, din Rusia până în Turcia. Proiectat inițial pentru a aproviziona atât Turcia,cât și țările din sudul și sud-estul Europei, acesta a devenit în prezent singura rută operațională pentru exporturile de gaze rusești către piața europeană.

În 2024, livrările de gaze către Europa prin TurkStream au crescut cu 23%, totalizând 16,7 miliarde de metri cubi. Din această cantitate, o cantitate record de 8,6 miliarde de metri cubi a fost livrată Ungariei.
Profit.ro a semnalat că Ungaria, care va depinde foarte probabil de livrările de gaze din România începând cu anul viitor, când UE intenționează să stopeze importurile din Rusia, și-a majorat achizițiile de gaze rusești prin gazoducte cu 22% în primele 4 luni ale acestui an. Potrivit Eurostat, în perioada ianuarie-aprilie 2025, Ungaria a fost lider în ceea ce privește costul cu achiziția de gaze prin conducte din Rusia, plătind pentru acestea peste un sfert de miliard de euro (252 de milioane de euro - mai exact), cu 22% mai mult decât în aceeași perioadă a anului precedent.

Ungaria a semnat în martie cu România un acord privind luarea de măsuri solidare de întrajutorare în caz de criză a gazelor, măsuri care pot merge până la sistarea furnizării gazelor către marii consumatori industriali dintr-una dintre țări, pentru menținerea aprovizionării populației și clienților sociali protejați din cea care ar ajunge să se confrunte cu probleme în acest sector.
Prin acordul de solidaritate încheiat cu România, Ungaria s-a pus la adăpost față de riscurile întreruperii livrărilor din partea gigantului rus de stat Gazprom, de care e dependentă pentru două treimi din importurile sale.
Producția viitoare de gaze naturale a României din perimetrul offshore Neptun Deep, cel mai mare din largul apelor românești ale Mării Negre, s-a numărat printre argumentele cu care Comisia Europeană a propus interzicerea importurilor de gaze extrase din Rusia în UE de la sfârșitul anului 2027.
Este anul în care concesionarii OMV Petrom și Romgaz estimează că vor începe să scoată metan din Neptun Deep și să-l livreze în sistemul național românesc de transport al gazelor naturale, cu posibilități de export.

″În anii care vin, vor deveni disponibile volume suplimentare de gaze și în centrul și sud-estul Europei, o regiune în mod tradițional dependentă de livrările rusești prin conducte. La nivelul lui 2027, se așteaptă ca perimetrul offshore Neptun Deep din România să producă 8 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, în primii săi 10 ani de operare. (...) Asigurarea de surse alternative de aprovizionare de la parteneri de încredere este critică pentru limitarea oricărui impact asupra securității alimentării (al interzicerii importurilor din Rusia – n.r.).
De exemplu, Norvegia, cel mai mare furnizor de gaze al UE, ca și România și Grecia, pot sprijini diversificarea (surselor de gaze – n.r.) în Europa Centrală și de Est, dominată în mod tradițional de gazele rusești, prin intermediul gazoductului Baltic, respectiv a celui Transbalcanic″, se menționa în draftul de plan al Bruxelles-ului privind strategia de renunțare treptată la importurile de gaze din Rusia, analizat de Profit.ro.