Adrian Foghiș, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și director general al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea, a fost numit președinte provizoriu al Directoratului Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), companie de stat controlată integral de Ministerul Energiei, relevă date analizate de Profit.ro.
Foghiș a fost numit în funcție pe 11 iunie, în mandatul de ministru interimar de resort al lui Sebastian Burduja (PNL), cu mai puțin de 2 săptămâni înainte de preluarea guvernării, pe 23 iunie, de către Executivul PSD-PNL-USR-UDMR condus de premierul liberal Ilie Bolojan, în care ministru al Energiei este Bogdan Ivan (PSD).

Mandatul provizoriu al lui Adrian Foghiș la conducerea executivă a SAPE este valabil până pe 14 octombrie 2025.
Numirea lui Foghiș a fost făcută la o săptămână după revocarea din funcție a fostului director general provizoriu al SAPE, Alexandru Valeriu Grigore, desemnat după demiterea pe 30 aprilie a lui Bogdan Stănescu, care ocupa postul din septembrie 2018. Stănescu a fost revocat după ce Curtea de Conturi, a vorbit de un prejudiciu în legătură cu o donație de măști de protecție realizată în perioada pandemiei, donație prezentată ca făcută fără o bază legală clară și fără respectarea procedurilor.

Prezentat de presă drept apropiat al premierului Ilie Bolojan, din perioadele în care acesta a fost primar al municipiului Oradea și președinte al Consiliului Județean Bihor, Adrian Foghiș, care a absolvit studii superioare de management, administrație, sociologie și științe politice, a fost director general al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Oradea în perioadele 2008-2012, 2014-2021, precum și începând din aprilie anul acesta.
În perioada 2012-2014 a fost manager de program la Autoritatea de Management a Programului de Colaborare Transfrontalieră România – Ungaria (HU-RO Cross Border Cooperation Programme).

Între martie 2021 și aprilie 2025, Foghiș a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, unde a coordonat sectorul feroviar. El a participat în primăvara acestui an și la concursul de selectare a conducerii Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), ajungând până în ultima etapă. Competiția a fost în cele din urmă anulată.
Potrivit declarațiilor sale de avere și interese din 2025, Adrian Foghiș este membru în Consiliul de Administrație al Fabricii de Prelucrare a Concentratelor de Uraniu Feldioara, a companiei de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă. Anul trecut a fost administrator la Energonuclear, filiala Nuclearelectrica dedicată proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, precum și la Compania Națională de Investiții Rutiere.

SAPE a reajuns foarte recent în atenția publică după ce noul ministru al Energiei, Bogdan Ivan, a declarat public că a aflat întâmplător că, la SAPE, bărbații încasează ”spor de femeie”, dacă există cel puțin o femeie în Consiliul de Supraveghere și că a trimis Corpul de Control să facă verificări.
Compania a fost înființată în anul 2013, prin divizarea parțială a Electrica SA, preluând toate drepturile și obligațiile din contractele de privatizare ale fostelor companii Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Moldova, Electrica Oltenia și Electrica Muntenia Sud. Cele mai importante participații ale SAPE, în prezent, sunt cele de la Titan Power (67,3%), Indra Soluciones Tecnologias de la Informacion România (49%), PPC Energie (21,42%), Rețele Electrice România (17.92%) și Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (20%).

Societatea, care are investiții și în sectorul energiei regenerabile, atât în active operaționale, cât și în proiecte, a înregistrat anul trecut un profit net de 10,7 milioane lei, la venituri totale de 78,7 milioane lei, din care cifră de afaceri de numai 15,3 milioane lei, potrivit datelor raportate Ministerului Finanțelor Publice. La 31 decembrie 2024, SAPE dispunea de depozite bancare de peste 608 milioane lei.
SAPE a anunțat chiar astăzi demararea procedurii de recrutare și selecție pentru 2 poziții de membru în Directorat. Dosarele de candidatură pot fi trimise până pe 11 august.