Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat 62 de noi contracte de finanțare prin Fondul pentru Modernizare, în valoare de 110 milioane de euro.
”Astăzi am semnat noi contracte de finanțare în valoare de 110 milioane de lei (22 milioane de euro), din care aproape 99 de milioane de lei (20 milioane de euro) sunt fonduri nerambursabile.
Proiectele vizează dezvoltarea de capacități de producție de energie pentru consum propriu în școli, primării, spitale și alte instituții publice.
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Mai multă energie produsă local înseamnă facturi mai mici și bani rămași în comunități pentru investiții care chiar contează”, a transmis Burduja.

Acesta a precizat că se ajunge astfel la un total de 900 de contracte de finanțare, care însumează 2,28 miliarde de lei (460 milioane de euro), din care 1,99 miliarde de lei (401 milioane de euro) sunt finanțare nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare. 324 MW instalați în localități din întreaga țară – energie ieftină, curată, produsă la nivel local.
Contractele acoperă administrații locale din 32 de județe: Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brașov, Brăila, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui și Vâlcea.
”Fiecare euro nerambursabil investit în comunități înseamnă mai multă autonomie și mai puțină presiune pe bugetele locale. Nu mai vorbim de costuri energetice care apasă pe instituțiile publice, ci de bani economisiți care pot fi reinvestiți în infrastructura locală. Când administrațiile locale devin mai puternice, întreaga țară devine mai puternică.
Când atragem fonduri europene și le folosim pentru proiecte concrete, România crește. Drumurile devin mai sigure, școlile mai moderne, spitalele mai bine echipate și instituțiile locale mai puternice”, a mai transmis ministrul.

Potrivit acestuia, ”cine spune că Europa nu ajută România, fie nu înțelege, fie minte”.
”România se dezvoltă cu fonduri europene, muncă, viziune și încredere, nu cu vorbe goale cu care vânzătorii de iluzii intoxică spațiul public. Fiecare euro adus în România înseamnă șansa de a moderniza infrastructura esențială: cea din sectorul energetic, cea din transport, cea din sănătate sau cea din educație. România este astăzi o altă țară decât acum două decenii, când ne uitam cu jind la dezvoltarea altora. Nu este o țară perfectă, dar este o țară mult mai bună”, a mai transmis ministrul.

Potrivit lui Burduja, ”România nu a fost niciodată mai bine poziționată în Europa și în lume decât este astăzi, nu a avut niciodată o economie mai puternică sau un nivel de trai mai ridicat”.