FOTO Burduja: Încă 23MW pentru energia și independența României. Dacă vrei să faci treabă, deranjezi. Merită?

Energie   
FOTO Burduja: Încă 23MW pentru energia și independența României. Dacă vrei să faci treabă, deranjezi. Merită?

Independența României depinde și de independența noastră energetică. Fiecare MW nou în sistem este un pas în această direcție și o șansă în plus pentru facturi mai mici, transmite ministrul Energiei, care anunță finalizarea parcului fotovoltaic dezvoltat în teleorman de grupul Premier Energy, prin dezvoltatorul Da Vinci New Project.

"În arena publică, ai parte adesea de nedreptăți, minciuni și jigniri. Dacă vrei să faci treabă, deranjezi. Dar mai bine să îi deranjezi pe unii decât să nu faci nimic și să îi dezamăgești pe toți. Dacă vrei să faci o diferență, e mult de muncă, ore și zile lungi. Sacrifici tot. Și uneori te întrebi: merită?

Urmărește-ne și pe Google News
DECIZIE Noi mesaje apar în autobuze și tramvaie CITEȘTE ȘI DECIZIE Noi mesaje apar în autobuze și tramvaie
Evenimente
21 mai Maratonul Economia Sustenabilă
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a

Da, merită. Și vă explic de ce: împlinirea lucrurilor duse la bun sfârșit pentru țara ta și pentru poporul tău nu se compară cu nimic. Astăzi anunțăm finalizarea parcului fotovoltaic „Da Vinci New Project” din Nanov, județul Teleorman. Proiectul este realizat cu sprijin financiar din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta C6: Energie", arată ministrul Sebastian Burduja.

Investiția ocupă o suprafață de aproximativ 24,7 hectare și are o putere instalată de 23,106 MW.

FOTO Burduja: Încă 23MW pentru energia și independența României. Dacă vrei să faci treabă, deranjezi. Merită?

Încă 23MW pentru energia și independența României, punctează oficialul guvernamental.

Centrala utilizează 39.600 de panouri fotovoltaice de înaltă eficiență (CHSM72N – 585 W) și este echipată cu 78 de invertoare de tip CPS275 KTL – 275 kW, contribuind la producerea de energie curată și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproximativ 88.310 tone echivalent CO₂.

Burduja cere din nou Bruxelles-ului să asculte ″vocea rațiunii″ și să accepte amânarea închiderii energiei pe cărbune, după ce un sindicat din CE Oltenia s-a văzut cu Simion CITEȘTE ȘI Burduja cere din nou Bruxelles-ului să asculte ″vocea rațiunii″ și să accepte amânarea închiderii energiei pe cărbune, după ce un sindicat din CE Oltenia s-a văzut cu Simion

 

FOTO Burduja: Încă 23MW pentru energia și independența României. Dacă vrei să faci treabă, deranjezi. Merită?

„Astăzi anunțăm finalizarea parcului fotovoltaic 'Da Vinci New Project' din Nanov, județul Teleorman. Proiectul este realizat cu sprijin financiar din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) - Componenta C6: Energie. Investiția ocupă o suprafață de aproximativ 24,7 hectare și are o putere instalată de 23,106 MW. Centrala utilizează 39.600 de panouri fotovoltaice de înaltă eficiență (CHSM72N - 585 W) și este echipată cu 78 de invertoare de tip CPS275 KTL - 275 kW, contribuind la producerea de energie curată și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu aproximativ 88.310 tone echivalent CO2”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Proiectul, implementat de compania Alive Capital, deținut de grupul Premier Energy, include și o componentă de stocare a energiei electrice, aflată în faza de execuție, care va integra un sistem cu o putere de 5 MW și o capacitate de 10 MWh. Această extindere contribuie la creșterea flexibilității și stabilității sistemului energetic național, sprijinind obiectivele strategice privind integrarea energiei din surse regenerabile, a mai precizat acesta.

VIDEO Haos în SUA - O pană informatică a blocat metroul din San Francisco. Mii de pasageri în pericol pe aeroportul din Newark CITEȘTE ȘI VIDEO Haos în SUA - O pană informatică a blocat metroul din San Francisco. Mii de pasageri în pericol pe aeroportul din Newark

Problema stabilității sistemului energetic a început să se ridice tot mai frecvent odată cu creșterea ponderii energiei regenerabile în producția totală de energie. Penyru a evita pene de curent grave precum cea recentă din Spania, în situația unei creșteri bruște foarte mari a producției de energie solară în zilele de vară, experții au semnalat nevoia crețterii capacității de stocare în baterii pentru energia verde produsă.

Producătorul, furnizorul și traderul român de energie electrică,  Alive Capital, deținut de Premier Energy (51%) și de omul de afaceri italian Giacomo Billi, a finalizat, în decembrie 2023, preluarea integrală a companiei Da Vinci New Project SRLcare dezvolta proiectul parcului fotovoltaic prevăzut atunci să aibă o putere instalată maximă de peste 23 MW și să fie amplasat pe o suprafață de teren de aproape 25 de hectare din localitatea Nanov, Teleorman.

Până la această tranzacție, Da Vinci New Project era parte a grupului Da Vinci, controlat de Nicolae Uciu, Nicușor Mihalache și Nicoleta Ancuța, cu activități în special în sectorul imobiliar. Grupul are și activități de planificare, proiectare, construcție și mentenanță de capacități de producție de energie regenerabilă, sub brandul Da Vinci Energy.

Compania care a construit parcul fotovoltaic de la Nanov avea depusă, de dinainte de intrarea în portofoliul Alive Capital, o cerere de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru un proiect ce includea și instalarea unui sistem de stocare a energiei electrice, cu capacitate de până la 4,62 MW. 

După preluarea de către Alive Capital, dezvoltatorul Da Vinci New Project a luat o finanțare de 7,5 milioane euro de la Libra Internet Bank pentru a construi parcul fotovoltaic din Teleorman.

Grupul Premier Energy a făcut mai multe achiziții de parcuri foto voltaice în serie. Anul trecut, a preluat de la grupul spaniol Ibedrola, care s-a retras astfel de pe piața locală, parcul eolian Mihai Viteazu, cu o capacitate de 80 de MW, dinn județul Constanța, tranzacție de 88 de milioane de euro.

În 2023, Alive Capital a mai preluat un parc fotovoltaic de 2 MW din Urlați, Prahova, aflat în funcțiune din 2013. Tranzacția a constat în achiziția firmei deținătoare a parcului, All Colors Project Energy SRL, de la Marian Mihai și Ecaterina Voicu.

La finele anului trecut, prin firma Alive Renewable Holding Limited, grupul Premier Energy a finalizat achiziția a 90% din dezvoltatorul unui alt proiect de parc fotovoltaic, din Buzău, la care nepotul fostului premier și lider PSD Marcel Ciolacu deținea 50%.

Alive Capital a fost înfințată în 2013, cu obiectivul inițial de a furniza servicii de management integrat producătorilor de energie regenerabilă din România. Din 2016, compania este licențiată de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ca furnizor de energie. În 2019, a obținut licența de furnizare a gazelor naturale, iar în 2020 a fost înființat dispeceratul energetic local învestit de Transelectrica.

La începutul anului 2021, Alive Capital devine producător de E-RES prin achiziționarea centralei fotovoltaice Frumușeni. La patru ani de la înființare, compania a devenit un punct de referință pe piața românească în ceea ce privește standardele și eficiența în managementul integrat oferit producătorilor de E-RES, portofoliul actual de 865 MW incluzând o gamă largă de tehnologii: eolian, solar, hidro, biomasă, biogaz. În februarie 2022, Emma Capital prin Premier Energy PLC intră în acționariatul companiei, iar Alive Capital devine parte a grupului menționat, recent listat la Bursa de Valori București. În 2023, energia furnizată de către acesta consumatorilor finali depășește o cotă de peste 90% energie verde, compania urmărind susținerea tranziției energetice.

Grupul Premier Energy este listat la Bursa de Valori București și este controlat indirect de omul de afaceri ceh Jiri Smejc.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul energiei
energie
burduja