GAZE Furnizorii moldoveni vor fi obligați să înmagazineze 1.5 TWh în România și Ucraina. Cine va beneficia

Energie   
GAZE Furnizorii moldoveni vor fi obligați să înmagazineze 1.5 TWh în România și Ucraina. Cine va beneficia

Furnizorii de gaze din Republica Moldova vor achiziționa și depozita până pe 1 noiembri,e în vederea alimentării consumatorilor în viitorul sezon rece, o cantitate echivalentă cu 15% din consumul anual, reprezentând peste 1,5 TWh (sau 145 milioane mc), conform unui document analizat de Profit.ro.

Cum Chișinăul nu deține facilități de depozitare, volumele de gaze vor fi înmagazinate în România și Ucraina.

Urmărește-ne și pe Google News

De ce este important România are o capacitate de înmagazinare de 33,85 TWh, ocupată deja în proporție de 55%, în prezent în depozitele operate de Depogaz și Depomureș fiind deja stocați 18,7 TWh.

Mai este interesant Legislația comunitară (Regulamentul UE 2022/1032) prevede ca la 1 octombrie România, ca și restul statelor membre, să-și umple în proporție de 90% depozitele de gaze.

Firma controlată anterior de nepotul lui Ciolacu va primi avizul ANRE pentru un parc fotovoltaic în Buzău CITEȘTE ȘI Firma controlată anterior de nepotul lui Ciolacu va primi avizul ANRE pentru un parc fotovoltaic în Buzău

Principalii beneficiari din România vor fi operatorii spațiilor de depozitare, Depogaz, companie controlată de Romgaz, probabil, dar și operatorul de sistem, Transgaz, care va încasa tarife de rezervare de capacitate în punctul de interconectare de la Ungheni, dar și în cel de la Isaccea.

Motivul: chiar și gazele pe care Republica Moldova le va înmagazina în Ucraina vor proveni din sau cel puțin tranzita România.

În cazul furnizorilor din Republica Moldova, reglementatorul local (ANRE) ar vrea ca aceștia să-și îndeplinească obligația de înmagazinare până la 1 noiembrie 2025 și să depună un raport final cu rutele de livrare împreună cu copiile contractelor de transport până pe 15 noiembrie 2025.

GAZE Furnizorii moldoveni vor fi obligați să înmagazineze 1.5 TWh în România și Ucraina. Cine va beneficia

În cazul în care unui furnizor i se retrage licența înainte de 1 noiembrie 2025, obligația de înmagazinare și volumul aferent sunt transferate automat furnizorului de serviciu public.

Furnizorii vor solicita includerea tarifelor de înmagazinare în costul de achiziție recunoscut de ANRE și transferat clienților finali.

DECIZIE Tichet de la stat de 50 lei, pe 9 luni, către unele persoane pentru a-și plăti factura la energie după eliminarea plafonării prețurilor CONFIRMARE CITEȘTE ȘI DECIZIE Tichet de la stat de 50 lei, pe 9 luni, către unele persoane pentru a-și plăti factura la energie după eliminarea plafonării prețurilor CONFIRMARE

Impactul final în factură depinde de prețul gazului în momentul cumpărării și de eventualele subvenții/garanții de stat, susține presa de peste Prut.

Romgaz, care controlează Depogaz, estimează că subsidiara sa de trading din Republica Moldova ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze de peste Prut, unde consumul este asigurat integral din importuri.

Din estimările pe care le-am făcut în vederea deschiderii noii subsidiare din Republica Moldova, există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi (consumul total al țării vecine – n.r.), însă am putea avea 20%-30% din gazele importate de statul moldovenesc″, a declarat CEO-ul Romgaz, Răzvan Popescu.

După cum a relatat Profit.ro, Romgaz vrea să vândă gaze peste Prut mai scump decât în România, unde este obligată să livreze la preț reglementat de 120 lei/MWh pentru populație și CET-uri până la 31 martie 2026.

″Existența unei diferențe între prețurile gazelor naturale tranzacționate în România și cele din Republica Moldova, superioară tarifului de transport între cele două țări, (...) oferă oportunitatea valorificării gazelor naturale în Republica Moldova la un preț mai mare decât cel din România. Producția de gaze naturale a SNGN Romgaz SA va crește semnificativ odată cu finalizarea proiectului Neptun Deep și extracția gazelor din Marea Neagră″, se arată într-un document al companiei.

Energocom SA, traderul de stat de la Chișinău, a semnat recent primul său contract de achiziție pe termen lung cu OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din România, în vederea alimentării Republicii Moldova cu gaze provenite din proiectul offshore Neptun Deep, unde producția va demara în 2027.

OMV Petrom și Romgaz dețin participații egale la concesiune, de câte 50%.

viewscnt
Afla mai multe despre
înmagazinare gaze
moldova
romgaz republica moldova
romgaz export gaze
romgaz preț gaze