Importurile de gaze s-au triplat. Transgaz estimează că vor acoperi 18% din consum în august

Importurile de gaze s-au triplat. Transgaz estimează că vor acoperi 18% din consum în august
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 aug 2016

Importurile de gaze ale României s-au triplat în primele 5 luni ale acestui an, pe fondul ieftinirii acestora în comparație cu cele din producția internă, iar operatorul sistemului național de transport, Transgaz, estimează pentru luna august că importurile vor acoperi 18% din consumul total de gaze, față de doar 0,04% în aceeași lună a anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Potrivit datelor INS, în perioada ianuarie-mai 2016, România a importat gaze în cantitate de 191,1 mii tone echivalent petrol, triplu față de cea aferentă intervalului similar din anul trecut, de 66,6 mii tone echivalent petrol. Astfel, ritmul de creștere a importurilor a accelerat semnificativ, după ce, în primul trimestru al anului, acestea avansaseră cu circa 90% comparativ cu primele trei luni din 2015.

Ultimele estimări ale Transgaz arată că, per total, în luna august, consumul total de gaze, prognozat la circa 6,583 milioane MWh, va fi acoperit în proporție de 18% din importuri. Populația și CET-urile vor fi aprovizionate exclusiv cu gaze naturale din producția internă, potrivit aceleiași surse. În august 2015, gazele din import au acoperit doar 0,04% din consumul local.

Profitul net al Porsche a scăzut cu 41% în primul semestru, reflectând profitul mai scăzut al Volkswagen CITEȘTE ȘI Profitul net al Porsche a scăzut cu 41% în primul semestru, reflectând profitul mai scăzut al Volkswagen

La jumătatea lunii iunie, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileț, declara că prețul mai scăzut al gazelor din import, estimat la 67 lei/MWh pentru ultimul trimestru al acestui an, față de 86 lei/MWh pentru gazele înmagazinate după 1 iulie 2016, ar putea obliga furnizorii de gaze să importe masiv în această iarnă, ponderea importurilor putând depăși 50%.

Tot în iunie, ANRE a publicat un proiect de ordin potrivit căruia furnizorii de gaze naturale vor putea aproviziona clienții casnici care primesc gaze la preț reglementat, precum și producătorii de energie termică pentru populație, în proporție de 100% cu gaze din import, dacă reușesc să achiziționeze, în acest scop, gaze din import la un preț mai mic decât cel al gazelor din producția internă curentă sau din producția internă stocată în depozitele de înmagazinare subterană.

La finalul lunii respective, Guvernul a decis să suspende calendarul de liberalizare a prețului gazelor naturale pentru populație până la 31 martie 2017, ceea ce echivalează cu înghețarea prețurilor în următoarele nouă luni. Decizia Executivului îngheață prețul reglementat al prețurilor gazelor naturale din producția internă la nivelul de 60 lei/MWh, deși calendarul de liberalizare prevedea o creștere până la 66 leii/MWh. Ulterior, ANRE a decis să reducă, în medie, cu 3% prețul pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale către clienții casnici din România de la 1 iulie.

Actrița Tori Spelling are datorii de peste 1 milion de dolari CITEȘTE ȘI Actrița Tori Spelling are datorii de peste 1 milion de dolari

În mai, același Havrileț declara că suprataxarea producătorilor români de gaze naturale, prin impozitul de 60% pe veniturile suplimentare obținute din dereglementarea prețurilor la gaze, nu se mai justifică în acest moment, în care prețurile se află într-un proces de scădere rapidă pe piețele internaționale, iar faptul că impozitul se aplică la un tarif de referință de 72 lei/MWh, deși tendința este de reducere a cotațiilor sub acest nivel, împiedică reducerea prețurilor pe piața liberă engros din România.

"Prețurile sunt acum într-o scădere rapidă, chiar surprinzătoare. Suprataxa de 60% este un element care vizează bugetul. Această taxă ar trebui rediscutată împreună cu Guvernul. Am observat că suprataxarea, în acest moment în care prețurile scad sub 72 lei/MWh, impietează piața. Concret, faptul că există această taxă împiedică scăderea prețurilor". De altfel, după cum a relatat deja Profit.ro, în ultima ediție a programului de convergență economică, elaborată de Guvern, este indicat că suprataxa de 60% va fi eliminată la finalul acestui an.

În perioada mai 2015-mai 2016, prețul mediu al gazelor importate în UE a scăzut cu peste 44%.

Potrivit Bloomberg, care citează o analiză a Societe Generale, principalii furnizori externi de gaze naturale ai Uniunii Europene, Rusia și Norvegia, au "inundat" cu gaze piața europeană în primul trimestru al anului, pentru a-și conserva cota de piață pe Bătrânul Continent, amenințată de debutul importurilor de gaze lichefiate provenite din exploatările de șist din SUA și de importuri similare tradiționale din Qatar. Acest lucru a dus la prăbușirea prețurilor de tranzacționare a gazelor pe bursele europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze naturale
tarif gaze naturale
anre
importuri gaze naturale
gaze din import
gazprom
gaze naturale rusia
transgaz