Mult-întârziata centrală nouă de producție de energie de 430 MW de la Iernut a Romgaz, construită în proporție de 97% și care ar fi trebuit să fie gata încă din urmă cu 5 ani, nu va fi finalizată pe 2 iunie, așa cum se anunțase anterior, din cauza faptului că principalul contractor de lucrări, compania spaniolă Duro Felguera, se apropie de insolvență, iar între timp au fost descoperite probleme la compresoarele centralei, care au fost trimise în Coreea la reparat.
Termenul de finalizare avansat acum, cu prudență, este ″anul acesta″.

4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
″Iernut este un subiect binecunoscut pentru români. Sperăm să finalizăm acest proiect anul acesta, mai avem 3% de completat″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la Black Sea and Balkans Security Forum.
În martie, gradul de realizare a lucrărilor era tot de 97%.

CEO-ul Romgaz, Răzvan Popescu, a recunoscut că proiectul se confruntă cu o nouă întârziere, din cauza situației Duro Felguera. Compania contractoare se apropie de insolvență, după ce statul spaniol și cei mai importanți acționari privați au transmis că nu sunt dispuși să o capitalizeze. Se ia acum în calcul, ca variantă alternativă de salvare, o fuziune între Duro Felguera și o altă societate inginerească spaniolă, TSK.
″Se pare că, de fiecare dată când ne apropiem de finalizarea contractului, trebuie să apară un nou obstacol. Am reușit să încheiem un acord tripartit cu principalul subcontractor, General Electric, pentru a putea să îi plătim direct pe cei de la General Electric. Am reușit să semnăm același tip de înțelegere și cu altă companie contractoare, pentru partea electrică, și presăm subcontractorul pentru a încerca să punem în funcțiune centrala cât mai repede posibil. Însă da, vor exista întârzieri, la acest proiect deja întârziat″, le-a spus Popescu analiștilor financiari.

Întrebat care este acum planul Romgaz în privința Iernut, directorul general a spus că singurul plan este presarea și sprijinirea contractorului pentru finalizarea cât mai curând a proiectului.
″Facem tot ce putem, încercăm să-i plătim direct pe toți subcontractorii și încercăm să finanțăm cât putem de mult din lucrări, dat fiind constrângerile legale pe care le avem, fiind o companie de stat. Însă principala problemă la acest proiect este că contractorul (Duro Felguera – n.r.) se află într-o procedură de pre-insolvență și nu dispune de cash flow pentru a acoperi o parte din proiect. Romgaz încearcă să sprijine cash-flow-ul proiectului, bineînțeles respectând contractul în vigoare″, a spus Popescu.

El a adăugat că, în plus, au fost descoperite probleme la unele echipamente ale noii centrale.
″Am descoperit niște probleme, de exemplu cu compresoarele. A trebuit să le expediem pe unele dintre ele în Coreea. Au fost reparate și vor fi retrimise în România. Bineînțeles, vom continua testările în această privință″, a arătat Răzvan Popescu.
″Am avut un enorm, să-i spunem, ghinion cu compania contractoare, dar suntem încrezători că vom putea să punem centrala în funcțiune până la sfârșitul anului, în operare comercială deplină″, a conchis CEO-ul Romgaz.

La rândul său, directoarea financiară a Romgaz, Gabriela Trânbițaș, a declarat că societatea se așteaptă ca noua centrală să îi aducă un profit de 10-15 milioane euro în 2026.
După cum a relatat Profit.ro, Romgaz a vândut recent, prin contracte bilaterale, electricitate angro pe principala platformă de profil a OPCOM, cu livrare inclusiv după 2 iunie, data promisă de punere în funcțiune a noii sale centrale pe gaze de 430 MW de la Iernut. De la cea veche, anul trecut a funcționat doar grupul nr. 5, cu putere instalată de 200 MW.
Producția de energie a Romgaz a scăzut cu peste 24% în primul trimestru din 2025, la mai puțin de 200 GWh.
″A fost nevoie de lucrări la stația de racordare a Transelectrica, pentru conectarea noii centrale, și nu puteam să le executăm cu vechea centrală în funcțiune, astfel că a trebuit să o oprim″, a explicat Răzvan Popescu.