GRAFICE Prețul gazelor pe BRM a sărit de 200 lei/MWh, cu 50% peste cel din urmă cu un an

Energie   
GRAFICE Prețul gazelor pe BRM a sărit de 200 lei/MWh, cu 50% peste cel din urmă cu un an

Prețul gazelor pe piața internă spot a sărit de 200 de lei/MWh, ca urmare a evoluției ascendente a prețurilor pe piețele europene, dar și a intrării în revizie a unor sonde operate de cel mai important producător intern, Romgaz, deținut în proporție de 70% de statul român, conform datelor analizate de Profit.ro.

Prețul mediu al gazelor cu furnizare în ziua de joi a urcat la 205,8 lei/MWh, cu 3,2% peste cotația zilei precedente, de 199,5 lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Prețurile de peste 200 de lei/MWh sunt extrem de rare în această perioadă, după încheierea sezonului de iarnă consumul scăzând puternic.

Evenimente
28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Cel mai mare investitor imobiliar din România pregătește și centrale fotovoltaice de mare capacitate CITEȘTE ȘI Cel mai mare investitor imobiliar din România pregătește și centrale fotovoltaice de mare capacitate

Comparativ cu prețurile înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, de aproximativ 135 lei/MWh, cele din prezent sunt cu 50% mai ridicate

Deprecierea leului din perioada dintre cele 2 tururi ale alegerilor prezidențiale a făcut ca, în euro, prețul de pe piața pentru ziua următoare operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) să se situeze la 40,57 euro/MWh, puțin peste prețul gazului cu livrare în ziua următoare de pe cea mai importantă piață regională, cea austriacă CEGH, de 40,4 euro/MWh.

Producția internă de gaze a scăzut la rândul său marginal, de la 250 GWh/zi, la 240 GWh, surse Profit.ro precizând că în această perioadă au intrat în revizie câteva unități de producție Romgaz.

În această perioadă, scăderea consumului intern este parțial compensată de majorarea volumelor injectate în depozite.

ULTIMA ORĂ Premier Energy discută cedarea a 20% din fostul CEZ Vânzare și a 15% din ex-Eolica Dobrogea. A trecut pe plus în primele 3 luni din 2025, după pierderea din T1 2024 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Premier Energy discută cedarea a 20% din fostul CEZ Vânzare și a 15% din ex-Eolica Dobrogea. A trecut pe plus în primele 3 luni din 2025, după pierderea din T1 2024

Joi, România înmagazina 7,9 milioane mc de gaze, majoritatea din producția internă, dar și din import. În România intrau în această zi, via Bulgaria, 9,4 milioane mc, și ieșeau 6,7 milioane mc, din care 4,5 în Ungaria și 2,2 în Republica Moldova.

Restul de 2,7 milioane mc erau fie consumate, fie înmagazinate.

FOTO Primul tren produs de polonezi pentru România CITEȘTE ȘI FOTO Primul tren produs de polonezi pentru România

România are în prezent un grad de umplere a depozitelor de 39,5% (13,3 TWh), mult sub cel din aceeași zi a anului trecut, de 63% (21,3 TWh).

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
pret
spot
inmagazinare
import
brm