Germania, care se opune de mulți ani încercărilor UE de a trata energia nucleară ca pe o sursă de electricitate verde, la egalitate cu energia regenerabilă, a renunțat la această opoziție sub noul cancelar Friedrich Merz, ceea ce ar putea face mult mai ușor de adoptat politica energetică a UE.
Germania, sub fostul cancelar Olaf Scholz, se opunea tratării energiei nucleare la egalitate cu energia solară și eoliană în obiectivele și politica UE de a atinge emisiile net zero până în 2050. Tabăra anti-nucleară era condusă de Germania și Austria și respingea energia nucleară ca pe o sursă de energie „verde”.

28 mai Maratonul Fondurilor Europene
4 iunie Eveniment Profit.ro - Piața imobiliară între șocuri și oportunități - Ediția a V-a
Acum, Germania lui Merz pare să-și schimbe poziția anti-nucleară față de politicile energetice ale UE, au declarat oficiali francezi și germani pentru Financial Times.
În aprilie 2023, Germania, cea mai mare economie a Europei, a pus capăt erei energiei nucleare, în ciuda preocupărilor continue cu privire la securitatea energetică și aprovizionarea cu energie după invazia rusă a Ucrainei și sfârșitul livrărilor de gaze naturale prin conducte din Rusia, care era cel mai mare furnizor de gaze al Germaniei înainte de război.
Germania și-a scos din funcțiune ultimele trei centrale nucleare la mijlocul lunii aprilie 2023, punând capăt a peste șase decenii de utilizare comercială a energiei nucleare. Angajamentul de a elimina treptat energia nucleară a fost făcut de Angela Merkel în urma dezastrului de la Fukushima din Japonia, în 2011.

De la criza energetică din 2022, Germania și Franța s-au confruntat cu privire la modul în care energia nucleară ar trebui tratată în tranziția verde din UE.
Însă acum, apropierea majoră dintre Germania și Franța în ceea ce privește energia nucleară, ca parte a căii UE spre zero emisii net, promite să deblocheze negocierile blocate privind politicile și legislația energetică a UE, declară oficiali și analiști pentru FT.
„Aceasta va fi o schimbare radicală de politică”, a declarat un oficial german.
Austria rămâne un important obstacol în a include energia nucleară la egalitate cu sursele regenerabile de energie. Dar alte țări ale UE au început să ia în considerare revenirea la energia nucleară după patru decenii - cele mai recente exemple includ Danemarca și Italia, care analizează reactoare modulare mici (SMR) pentru a completa generarea de energie regenerabilă.
Ministrul german al Economiei, Katharina Reiche, a lansat un apel pentru construirea de noi centrale pe gaze în Germania, susținând că, în ultimii ani, țara s-a concentrat mult prea mult pe protecția mediului.
„Avem nevoie de centrale pe gaze flexibile care să poată furniza electricitate atunci când nu bate vântul și soarele nu strălucește. Și avem nevoie de ele rapid”, a spus Katharina Reiche.

De aceea, „este important să ne mișcăm rapid pentru a organiza licitații pentru centrale pe gaze cu capacități de cel puțin 20 de Gigawați, pentru a menține securitatea aprovizionării”, a susținut politicianul german.
Recentul blackout din Spania a arătat cât de importante sunt centralele pe gaze, a continuat Reiche.
În opinia sa, în ultimii ani Germania s-a concentrat mult prea mult pe protecția mediului, uitând alte aspecte.
„Expansiunea energiilor regenerabile ne-a adus mai aproape de obiectivul nostru privind neutralitatea climatică”, a spus Reiche.
Totuși, a creat și costuri pentru sistemul energetic, sub forma costurilor cu extinderea rețelelor, costuri cu blocajele pe rețea și costuri pentru termocentralele pe cărbune și gaze, care trebuie analizate acum.
Ministrul german al Economiei a exclus revenirea la energia nucleară
Cu toate acestea, Katharina Reiche a exclus o revenire la energia nucleară, cum au cerut Uniunea Creștin-Democrată și Uniunea Creștin-Socială din Germania în campania electorală.

„Energia nucleară face parte din mixul energetic european, nu din mixul energetic al Germaniei”, a spus Reiche, care a adăugat că procesul de închidere a centralelor nucleare este finalizat, iar o eventuală revenire la energia nucleară ar presupune nu doar bani, ci și încrederea companiilor care ar trebui să construiască noi reactoare, încredere care nu mai există.
Șansa de revenire la energia nucleară a fost risipită în perioada crizei energetice „și acum trebuie să trăim cu această realitate”, a spus oficialul german.