PROFIT ENERGY.forum - Romgaz: Negociem achiziția de gaze de import non-ruse. Suntem în proces de licențiere ca trader în Bulgaria și Grecia

PROFIT ENERGY.forum - Romgaz: Negociem achiziția de gaze de import non-ruse. Suntem în proces de licențiere ca trader în Bulgaria și Grecia
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 oct 2022

Romgaz negociază în prezent achiziționarea de gaz de import, realizând în acest sens formalitățile necesare și utile pentru a se licenția ca trader în Bulgaria și Grecia pentru a putea aduce gaze de proveniență non-rusă, prin recent inauguratul interconector dintre cele 2 state vecine, a anunțat Aristotel Marius Jude, Director General Adjunct, Romgaz la PROFIT ENERGY.forum.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Conferința este organizată cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz, OMV Petrom, Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Premier Energy, Vimetco Alro, Complexul Energetic Oltenia, Tinmar Energy, Hidroelectrica, Nova Power&Gas, Nuclearelectrica și Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

“Suntem în discuții cu mai mult parteneri, însă acestea sunt confidențiale. În măsura în care vor fi finalizate, ele vor fi făcute cunoscute atât investitorilor, cât și pieței în general”, a precizat Jude.

În prezent, Romgaz a obținut statutul de utilizator de rețea în Bulgaria, urmând a fi licențiat ca trader de reglementatorul bulgar. Totodată, se negociază și încheierea contractului de transport cu operatorul de sistem și transport (OTS) din Grecia.

Sâmbătă, oficialii Romgaz au fost prezenți la Sofia la inaugurarea interconectorului dintre Bulgaria și Grecia, prin care urmează să fie aduse în România gaze din gazoductul TANAP/TAP și din terninalul GNL din Grecia.

FOTO De la Bruxelles, ministrul Energiei anunță: Reducere obligatorie a consumului de electricitate în orele de vârf inclusiv în România. Am cerut să fie voluntar, dar am fost sprijiniți de prea puțini! CITEȘTE ȘI FOTO De la Bruxelles, ministrul Energiei anunță: Reducere obligatorie a consumului de electricitate în orele de vârf inclusiv în România. Am cerut să fie voluntar, dar am fost sprijiniți de prea puțini!

Scopul achizițiilor externe ale Romgaz este asigurarea securității în aprovizionare a României, care și în această iarnă ar putea avea nevoie de importuri pentru a acoperi vârfurile de consum.

“Romgaz este cel mai important contribuitor la securitatea în aprovizionare a României. Compania a efectuat lucrările de mentenanță necesare pentru ca siguranță în aprovizionare să nu fie afectată în sezonul rece. În plus, în 2021, producția Romgaz a crescut cu aproximativ 11% comparativ cu 2020, iar în semestrul întâi al acestui an, producția a fost sensibil egală cu cea din aceeași perioadă a anului trecut”, a precizat directorul adjunct.

Oficialul Romgaz a făcut referire și la asigurarea gazelor necesare încălzirii populației prin sistemele centralizate, arătând că, deocamdată, contractul cu Elcen București pentru această iarnă nu este încă semnat.

“Romgaz are relații contractuale cu Elcen București până la 1 noiembrie 2022, contractul pe perioada 1 noiembrie 2022 - 31 martie 2023 nu a fost încă semnat. Romgaz a trimis contractul, însă nu a revenit răspunsul din partea Elcen, fie contractul semnat, fie observații la acesta. Facem eforturi pentru a susține această relație istorică cu Elcen București, cel mai mare consumator din portofoliul Romgaz”, a precizat Jude.

Timișoara vrea să cumpere 5.000 de tone de plop, salcâm și deșeuri de lemn pentru încălzire la iarnă CITEȘTE ȘI Timișoara vrea să cumpere 5.000 de tone de plop, salcâm și deșeuri de lemn pentru încălzire la iarnă

Oficialul a amintit că, potrivit OUG 27 și OUG 119, Romgaz are obligația de a încheia contracte nu numai cu Elcen București și Elcen Constanța, PET-uri aflate în portofoliul său, ci cu toți producătorii de energie termică (PET), în perioada 1 mai-1 noiembrie, pentru cantități în vederea înmagazinării, iar în perioada 1 noiembrie - 31 martie, pentru consumul curent PET-urilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
profit.energy forum
gaze
import
elcen
bulgaria