Profitul Engie România, cel mai mare furnizor local de gaze, s-a prăbușit cu 86% anul trecut. Compania și-a bugetat pierderi de aproape 128 milioane lei pentru 2022

Profitul Engie România, cel mai mare furnizor local de gaze, s-a prăbușit cu 86% anul trecut. Compania și-a bugetat pierderi de aproape 128 milioane lei pentru 2022
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 16 mai 2022

Engie România, cel mai mare furnizor local de gaze naturale, controlat de grupul francez omonim, a înregistrat anul trecut un profit net de doar 69,9 milioane lei, potrivit datelor acționarului minoritar Fondul Proprietatea, în scădere puternică, cu 86%, comparativ cu 2020 (circa 489 milioane lei).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"(…) conform situațiilor financiare auditate, în 2021 compania a înregistrat o cifră de afaceri de 6,6835 miliarde lei, în creștere cu 7% față de aceeași perioadă a anului precedent, și un profit net de 69,9 milioane lei, de 7 ori mai mic față de aceeași perioadă a anului precedent", se arată în cel mai recent raport trimestrial al FP.

VIDEO Un avion s-a prăbușit pe un pod din Miami CITEȘTE ȘI VIDEO Un avion s-a prăbușit pe un pod din Miami

Potrivit sursei citate, Engie România și-a bugetat pentru anul 2022 o creștere a veniturilor cu 54%, dar și o pierdere netă de 127,8 millioane lei.

Conducerea companiei a propus acționarilor ca profitul din 2021 să fie repartizat la rezerve, ca profit reportat, în timp ce FP a solicitat ca atât câștigul de anul trecut, cât și suma de jumătate de miliard de lei aflată în contul de rezultat reportat al Engie să fie distribuite sub formă de dividende. O decizie va fi luată în AGA de săptămâna aceasta.

Consilierul guvernatorului BNR: Ne vom îndrepta către impozite mai mari CITEȘTE ȘI Consilierul guvernatorului BNR: Ne vom îndrepta către impozite mai mari

Engie România este unul dintre cei doi mari furnizori locali de gaze naturale, cu o cotă de piață totală de peste 25% și una de 42% pe segmentul consumatorilor casnici în decembrie 2021, potrivit celor mai recente date ale ANRE. Aceleași date arată că, pe parcursul anului trecut, Engie a fost cel de-al treilea importator de gaze din România, după Imex Oil (din grupul Vimetco ce controlează și Alro Slatina) și WIEE (deținut de Gazprom).

Holdingul-mamă se poate descurca fără importuri de gaze din Federația Rusă, care reprezintă circa 20% din totalul surselor sale de aprovizionare cu gaze, a declarat luna trecută directorul general al grupului francez, Jean-Pierre Clamadieu, într-un interviu acordat Le Figaro.

Catalogul formației britanice Pink Floyd ar putea fi vândut pentru 500 de milioane de dolari CITEȘTE ȘI Catalogul formației britanice Pink Floyd ar putea fi vândut pentru 500 de milioane de dolari

Acționarii principali ai Engie România sunt vehiculul investițional înregistrat în Olanda Romania Gas Holding BV, controlat de grupul francez Engie, cu aproape 51% din titluri, statul român prin Ministerul Energiei, cu circa 37% din capital, și Fondul Proprietatea (FP), cu aproximativ 12% din acțiuni.

FP își evaluează deținerea la Engie România la 522,7 milioane lei, ceea ce înseamnă o valoare totală extrapolată a companiei de peste 4,3 miliarde lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit engie
pierderi engie
importuri gaze rusia
scumpire gaze naturale