FOTO "Engie se poate lipsi de gazele rusești", susține șeful companiei-mamă a unuia din marii furnizori și distribuitori ai României, totodată importator de top

FOTO "Engie se poate lipsi de gazele rusești", susține șeful companiei-mamă a unuia din marii furnizori și distribuitori ai României, totodată importator de top
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 28 apr 2022

Grupul francez de energie și utilități Engie, care prin subsidiarele sale locale este unul dintre jucătorii dominanți din industria de furnizare și distribuție a gazelor naturale din România, se poate descurca la nivel de holding fără importuri de gaze din Federația Rusă, care reprezintă circa 20% din totalul surselor sale de aprovizionare cu gaze, a declarat directorul general al grupului francez, Jean-Pierre Clamadieu, într-un interviu acordat Le Figaro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Interviul datează de dinainte ca Rusia să suspende fluxurile de gaze către Polonia și Bulgaria, ca urmare a refuzului celor două țări de a plăti livrările în ruble.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Deprecierea acțiunilor la companiile din zona tehnologică poate reprezenta o oportunitate pentru investitori

"Engie se poate lipsi de gazul rusesc", a afirmat Clamadieu, precizând că acesta are o pondere de 20% în portofoliul de aprovizionare al grupului francez.

El a adăugat că, în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, Europa în întregul ei își poate permite să înlocuiască cu gaze din alte surse jumătate din importurile de la gigantul rus de stat producător Gazprom, ba chiar să renunțe cu totul la gazele din Federația Rusă, compensând cealaltă jumătate prin reduceri de consum și întreruperi de furnizare aplicate consumatorilor industriali. 

PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România: Este posibil să avem fluctuații considerabile pe piața criptomonedelor în perioada următoare

Șeful Engie a precizat că, deocamdată, grupul nu a ajuns la niciun acord cu Gazprom în privința aplicării sau nu în relațiile lor comerciale a decretului președintelui rus Vladimir Putin care a impus clienților Gazprom din țări "neprietenoase" să schimbe în ruble la Gazprombank sumele în euro sau dolari datorate producătorului rus pentru gazele livrate.

"Gazprom a spus că dorește să modifice aranjamentele de plată pentru livrările către noi. Problema se va pune la următoarea scadență de plată, care este programată în luna mai. Nimic nu ne obligă să plătim în ruble. Nu avem niciun motiv să ne asumăm riscul valutar sau să rupem echilibrul contractual", a declarat Jean-Pierre Clamadieu.

CEO-ul grupului Engie, Jean-Pierre Clamadieu. Sursă foto: Facebook

CEO-ul grupului Engie, Jean-Pierre Clamadieu. Sursă foto: Facebook

Emisiunea de obligațiuni a Primăriei Capitalei în valoare de peste jumătate de miliard de lei, anunțată în premieră de Profit.ro, ajunge vineri pe bursă CITEȘTE ȘI Emisiunea de obligațiuni a Primăriei Capitalei în valoare de peste jumătate de miliard de lei, anunțată în premieră de Profit.ro, ajunge vineri pe bursă

Principala subsidiară românească a grupului francez, Engie România, este unul dintre cei doi mari furnizori locali de gaze naturale, cu o cotă de piață totală de peste 25% și una de 42% pe segmentul consumatorilor casnici în decembrie 2021, potrivit celor mai recente date ale ANRE. Aceleași date arată că, pe parcursul anului trecut, Engie a fost cel de-al treilea importator de gaze din România, după Imex Oil (din grupul Vimetco al magnatului rus Vitali Matchitski, ce controlează și Alro Slatina) și WIEE (deținut de Gazprom).

Black Sea Oil&Gas (BSOG), principalul concesionar și operatorul perimetrului Midia din Marea Neagră, unde producția este așteptată să înceapă anul acesta, a încheiat încă din urmă cu 3 ani și jumătate, chiar înainte de decizia finală de investiție în proiect, un acord pe 10 ani cu Engie pentru vânzarea gazelor naturale ce urmează a fi extrase din perimetru.

Și Romanian Business Leaders, cu peste 1.000 de antreprenori și executivi de top în spate, se revoltă împotriva noii taxe pregătite de autorități, anunțată în premieră de Profit.ro. \ CITEȘTE ȘI Și Romanian Business Leaders, cu peste 1.000 de antreprenori și executivi de top în spate, se revoltă împotriva noii taxe pregătite de autorități, anunțată în premieră de Profit.ro. "Dragoste cu sila nu se poate!"

Engie deține și unul dintre operatorii majori de rețele de distribuție a gazelor din România – Distrigaz Sud Rețele.

Cele mai recente date disponibile arată că Engie România a terminat anul 2020 cu profit net de peste 498 milioane lei, la o cifră de afaceri de circa 6,5 miliarde lei, și cu un număr mediu de peste 750 de angajați. Acționarii principali ai Engie România sunt vehiculul investițional înregistrat în Olanda Romania Gas Holding BV, controlat de grupul francez Engie, cu aproape 51% din titluri, statul român prin Ministerul Energiei, cu circa 37% din capital, și Fondul Proprietatea (FP), cu aproximativ 12% din acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
engie furnizare gaze
engie romania
importuri gaze rusia
importuri gaze gazprom
taiere gaze rusesti